Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleFebruary 24, 20100

Primul meu loc de munca – antreprenor ? (facilitati acordate tinerilor care infiinteaza o firma)

In scopul sustinerii tinerilor care doresc sa devina anteprenori, Guvernul a emis Hotararea nr 166/2003 privind acordarea unor facilitati fiscale studentilor care doresc sa infiinteze o afacere proprie
Respectiva Hotarare prevede ca studentii care doresc sa infiinteze o societate comerciala beneficiaza de scutiri de la plata taxelor si tarifelor.
Insa pentru a beneficia de aceste facilitati, studentul care infiinteaza o societate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1.sa urmeze cursurile unei forme de invatamant superior (de lunga sau de scurta durata) la o institutie de invatamant acreditata;
2.sa fie cel putin in anul II de studiu
3.sa nu fi depasit varsta de 30 ani.

Indeplinirea acestor conditii legale trebuie sa fie atestata printr-un act doveditor emis de institutia de invatamant superior acreditata al carei student este solicitantul. In concret, va fi nevoie de o adeverinta emisa cu acest scop si care va fi depusa in original la Registrul Comertului, odata cu actele de infiintare.
De asemenea, va fi nevoie si de o declaratie la notar conform careia persoana in cauza nu a mai beneficiat de prevederile Hotararii 166/2003.

Facilitatile fiscale se acorda o singura data si pentru constituirea unei singure societati, individual sau impreuna cu alti studenti care indeplinesc conditiile legale mentionate mai sus. Este de remarcat faptul ca aceste facilitati se acorda doar pentru viitoarele societati care vor avea ca si asociati studenti, nu se acorda de exemplu unei societati care va avea asociati un student si o persoana care nu indeplineste aceasta calitate.

Un alt aspect important se refera la faptul ca facilitatile fiscale se acorda numai pentru constituirea unei firme, nu si in cazul dobandirii acesteia prin cesiunea partilor sociale de la o alta persoana.

Studentii beneficiaza de urmatoarele reduceri de taxe:
1.taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;
2.taxele si tarifele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire;
3.taxele si tarifele pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent;
4.tarifele pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei Partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal; (in prezent, rezolutiile emise de directori ai oficiului registrului comertului)
5.taxa de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie.

In schimb, raman aceleasi taxe ca si pentru ceilalti solicitanti pentru:

1.taxa de verificare si/sau rezervare firma si/sau emblema; (56 RON)
2.taxa de cazier fiscal – 20 RON/persoana

In ce priveste capitalul social minim de 200 RON necesar pentru constituirea SRL-urilor, acesta va fi subscris si varsat integral de catre asociat/asociati. Este adevarat ca a existat o initiativa a Ministerului pt IMM-uri avand ca scop reducerea cuantumului capitalului social la 10 RON (pentru studenti) insa potrivit legislatiei in vigoare acest lucru nu este inca posibil.

La un calcul aproximativ al scutirilor ajungem la concluzia ca studentul economiseste aproximativ 500 RON. Insa daca in termen de 3 ani de la inmatricularea societatii intervine cesionarea partiala sau totala a partilor sociale sau actiunilor atunci societatea va fi obligata sa restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *