Recuperarea taxei judiciare de timbru în cazul admiterii contestației la executare

Persoana interesată sau vătămată prin executarea silită poate formula contestație împotriva oricărui act de executare silită, în temeiul art. 712 din Codul de procedură civilă.

Aflată în această postură, persoana vătămată prin executare trebuie să se conformeze tuturor obligaţiilor procesuale ce derivă din calitatea de contestator.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată pe care aceasta trebuie să le angreneze în demersul judiciar, trebuie ţinut seama că acestea pot consta, în principiu, în cheltuielile efectuate cu taxa judiciară de timbru şi cheltuielile reprezentând onorariul avocatului.

Contestatorul are dreptul la recuperarea acestor cheltuieli în cazul în care contestaţia sa este admisă printr-o hotărâre definitivă, însă recuperarea acestor cheltuieli se realizează pe căi procedurale distincte.

Dispoziţiile legale cu caracter general în materia cheltuielilor de judecată sunt cuprinse în cadrul art. 453 din Codul de procedură civilă. Principiul în această materie stabileşte obligaţia de acordare a cheltuielilor de judecată în sarcina părţii care a pierdut procesul. În virtutea principiului disponibilităţii ce caracterizează procesul civil, acordarea cheltuielilor de judecată  se face la cererea părţii care a câştigat procesul, astfel că nu trebuie neglijată solicitarea acestora.

Aplicat situaţiei la care facem referire, principiul presupune că intimatul-creditor, care a solicitat şi obţinut încuviinţarea executării silite, să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Totuşi acest principiu nu este aplicabil cererii prin care se solicită restituirea taxei judiciare de timbru ocazionate de introducerea contestaţiei la executare, deoarece art. 45 alin. (1) litera f) din O.U.G. nr. 80/2013 instituie o cale specială în acest sens, diferită de art. 453 din Codul de procedură civilă în baza căruia se pot recupera cheltuielile ce constau în onorariu avocatului.

Conform dispoziţiilor art. 45 alin. (1) litera f) şi alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013, taxa judiciară de timbru plătită în cazul contestaţiei la executare se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei prin hotărâre rămasă definitivă.

Pe lângă diferenţa de temei juridic ce se remarcă, relevant pentru a nu fi respinsă cererea de restituire a taxei judiciare de timbru este debitorul obligaţiei de restituire.

Interpretând coroborat dispoziţiile cuprinse în art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013, observăm că debitorul acestei obligaţii a fost stabilit cu putere de lege, fiind vorba tocmai de stat, reprezentat  prin unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa.

Fiind impusă pentru plata serviciilor prestate de instanţele judecătoreşti, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, taxa judiciară de timbru urmează a fi restituită contestatorului de către beneficarul care a încasat-o, în cazul în care contestaţia la executare a fost admisă.

Considerăm că fundamentul acestei obligaţii de restituire rezidă în particularităţile fazei procesuale a executării silite, procedura ce se realizează cu concursul executorului judecătoresc, care este investit să îndeplinească un serviciu de interes public. În consecinţă, în situaţia în care contestaţia la executare se dovedeşte întemeiată, se cuvine ca statul să restituie taxa judiciară de timbru încasată, iar nu intimatul care a pierdut procesul.

În jurisprudenţă, s-a reţinut că O.U.G. nr. 80/2013 instituie o cale specială de recuperare a taxei judiciare de timbru de către contestatorul care a câştigat procesul, instanţa menţionând că taxa judiciară de timbru nu mai poate fi inclusă în cheltuielile de executare silită la suportarea cărora este obligată partea căzută în pretenţii.

Concluzionăm prin a sublinia necesitatea de a formula cererea de restituire a taxei judiciare de timbru de către contestator în concordanţă cu dispoziţiile art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013, iar nu împotriva intimatului. Cererea de obligare a intimatului la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru ar trebui respinsă de instanţă ca neîntemeiată. Astfel, de aceste dispoziţii se poate prevala chiar intimatul în cadrul procesului ce are ca obiect contestaţia la executare pe care a iniţiat-o, fiind în interesul acestuia diminuarea cheltuielilor pe care le are de achitat dacă pierde.

Apreciem că dreptul de a solicita restituirea taxei judiciare de timbru poate fi exercitat atât în cadrul cererii privind contestaţia la executare, cât şi pe cale separată, cu menţiunea că acest drept se prescrie în termen de 1 an de la data naşterii sale, adică de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care a fost admisă contestaţia la executare.

14 Comentarii

 1. December 18, 2017 at 11:19 pm

  În urma unei sentinţe civile definitive s-a dispus restituirea taxei judiciare de timbru de 605 lei ca urmare a admiterii în totalitate a contestaţiei la executare.
  Procedând la depunerea(în termen)a documentaţiei legale la primărie,aceasta îmi restituie(în contul meu bancar)doar 55% din suma dispusă respectiv 332,75 lei iar pentru suma rămasă sunt trimis să mă adresez administraţiei financiare pentru revendicare…Dacă am achitat suma respectivă într-un singur loc este normal ca la revendicare să fiu trimis la mai multe entităţi financiare de unde să-mi ridic procentual suma ce mi se cuvine de drept ? Oare s-a desfiinţat procedura compensărilor între persoane juridice şi nu numai ? Menţionez că nu am debite de achitat la nici o instituţie a statului…
  Vă mulţumesc pentru ajutor.

  • Grecu si Asociații-Reply
   December 19, 2017 at 9:54 am

   Buna ziua!

   Taxa judiciară de timbru se face venit atât la bugetul local, cât și la bugetul de stat. Totuși, pentru restituirea acesteia nu trebuie să vă adresați decât unităţii administrativ-teritoriale, adică organului fiscal local. Organul fiscal local este cel care transmite organului fiscal central competent documentația depusă de către dumneavoastră, conform Ordinului nr. 1918 /2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru.
   Având în vedere că ați indicat contul bancar în cererea de restituire, urmează ca și organul fiscal central să efectueze restituirea în acest cont, după parcurgerea procedurii de restituire.

   Avocat Roxana Cosma

   • December 20, 2017 at 8:47 pm

    Vă mulţumesc frumos pentru răspunsul calificat pe care mi l-aţi dat, dorindu-vă sărbători de sfârşit de an lipsite de griji şi evenimente deosebite.

 2. Karma Golden-Reply
  March 23, 2018 at 12:18 am

  Bună seara , în urma unei contestații la executare s-a dispus restituirea taxei de timbru judiciar achitată de mine.
  Eu acum unde fac cererea de restituire ?
  Mai întâi fac cerere către instanță ? Se dă o rezoluțiune un acest sens? După aceea mă adresez unde am achitat taxa ?

  • Grecu si Asociații-Reply
   March 28, 2018 at 12:11 pm

   Bună ziua!

   În cazul dumneavoastră, înțelegem că instanța deja a soluționat cererea de restituire. În continuare, trebuie să depuneți cererea de restituire soluționată de către instanță la registratura organului fiscal local în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire.

   Pe cererea de restituire trebuie să menționați: numele şi prenumele/denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, modalitatea de restituire a banilor – în contul bancar, în numerar sau prin mandat poştal, după caz, şi să ataşați documentul de plată al taxei judiciare de timbru.

   Este important să nu aveți obligații fiscale restante pentru a obține întregul cuantum al sumei solicitate; în caz contrar, organul fiscal va face compensarea între suma de restituit și obligațiile fiscale restante.

   Grecu si Asociatii

 3. April 18, 2018 at 8:42 am

  Am platit pentru o contestatie de executare silita,1000 de lei taxa judiciara de timbre,50 de lei cererea de suspendare a executarii si 300 de lei intoarcerea la executare, la primaria de domiciliu si o cautiune in suma de 1480 de lei,dar la CEC BANK,nu la primarie sau fisc. In cazul in care se solutioneaza favorabil pentru mine contestatia de unde iau acesti bani

  • Grecu si Asociații-Reply
   April 23, 2018 at 7:05 am

   Bună ziua!

   Taxele judiciare de timbru le puteți solicita în fața instanței de executare, acestea reprezentând cheltuieli de judecată. Ulterior, dacă procesul se soluționează, în mod definitiv și favorabil pentru dumneavoastră, pentru recuperarea taxelor trebuie să vă adresați organului fiscal în circumscripția căruia aveți domiciliul, urmând procedura stabilită de Ordinul nr. 1918/2013.

   În schimb, pentru restituirea cauțiunii trebuie să formulați o cerere în fața instanței, întemeiată pe dispozițiile art. 1.064 din Codul de procedura civilă. Dacă este admisă cererea, instanța o să dispună eliberarea recipisei cu care trebuie să mergeți la CEC BANK în vederea restituirii cauțiunii.

   O zi frumoasă!
   Grecu și Asociații

 4. May 2, 2018 at 4:13 pm

  Buna ziua,

  Cautiunea depusa pentru o contestatie la executarea silita se poate recupera chiar daca prin hotararea instantei se respinge capatul de cerere privind cheltuielile de judecata?

  De asemenea, tinand cont ca s-a admis contestatia la executare, insa avocatul nu a depus la dosar si chitanta privind onorariul sau, mai exista vreo posibilitate de recuperare a acestuia (eventual pe cale separata, tinand cont de respingerea cheltuielilor in cadrul acestei instante)?
  Va multumesc frumos!

  • Grecu si Asociații-Reply
   May 3, 2018 at 7:09 am

   Bună ziua!

   Cauțiunea poate fi restituită chiar dacă a fost respins capătul de cerere privind cheltuielile de judecată. Cauțiunea nu reprezintă o cheltuială de judecată. Procedura de restituire o regăsiți în art. 1.064 din Codul de procedură civilă.
   Dacă instanța a respins cheltuielile de judecată ca nedovedite, acestea nu pot fi recuperate pe cale separată, deoarece acțiunii pe cale separată i se opune autoritatea de lucru judecat.

   O zi frumoasă!
   Grecu și Asociații

 5. Alina-Reply
  May 3, 2018 at 9:57 am

  Buna ziua,

  Va multumesc frumos pentru raspuns!

  Doar chitanta privind plata onorariului avocatului nu a fost depusa la dosar, celelalte chitante au fost depuse, insa nu cunosc inca motivul pentru care s-au respins cheltuielile. Urmeaza sa primim motivarea respingerii si atunci, cel mai probabil, o sa va solicit din nou sfatul.

  Multumesc inca o data, spor in toate!

  • Grecu si Asociații-Reply
   May 4, 2018 at 11:36 am

   Cu multă plăcere! Vă dorim mult succes!

   O zi frumaosă!
   Grecu și Asociații

 6. caldaruse marin-Reply
  May 6, 2018 at 10:14 am

  Va multumesc pentru raspuns

 7. May 25, 2018 at 2:44 pm

  Bună ziua!Am avut un apartament în Botoșani care s-a vândut prin tribunal deoarece nu ne-am inteles a fost la licitație ne-a virat executorul suma de bani din care ne-a scăzut fiecaruia dintre noi taxa de timbru în valoare de 2075lei….Eu pe perioada procesului am fost și sunt domiciliată la Pitesti iar primăria pitesti mia retras și ei aceasta suma de bani 2075 lei care a fost oprita de executor taxa de timbru..aceasta taxa de timbru a fost plătită de 2ori..Cum îmi recuperez bani? Va mulțumesc

  • Grecu si Asociații-Reply
   May 29, 2018 at 11:56 am

   Buna ziua,

   Din informatiile furnizate de dumneavoastra, intelegem ca vanzarea imobilului a avut loc in cursul executarii silite, prin intermediul unui executor judecatoresc, care v-ar fi retinut o anumita suma cu titlu de taxa de timbru. De asemenea, sustineti ca si Primaria Pitesti ar fi retinut aceeasi suma ca taxa de timbru.

   Facem precizarea ca taxele de timbru se achita doar pentru cererile si actiunile inregistrate pe rolul unei instante judecatoresti, aceasta fiind singura institutie indreptatita sa solicite sau sa restituie anumite sume de bani cu titlu de taxa de timbru. Pentru clarificarea situatiei juridice in care va aflati, va rugam sa ne furnizati informatii suplimentare cu privire la obiectul procesului care a avut loc la tribunal, daca Primaria Pitesti a fost parte in acest proces si modalitatea in care Primaria v-a retras aceasta suma (poprire, etc.)

   O zi frumoasa!
   Grecu si Asociatii

Lasă un comentariu