Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleFebruary 21, 20242

Acordarea pensiei anticipate parțiale în caz de invaliditate

În baza unei decizii obligatorii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a fost confirmată posibilitatea pensionarului de invaliditate de a opta pentru pensia anticipată parțială, în ipoteza în care sunt îndeplinite condițiile pentru aceasta din urmă categorie de pensie. În acest sens, drept răspuns al unei sesizări primite cu privire la interpretarea mai multor dispoziții cuprinse în Legea pensiilor, ÎCCJ a statuat că nu este exclusă existența unui drept de opțiune între pensia de invaliditate și pensia anticipată parțială, la data îndeplinirii exigențelor legale.

În concret, la momentul îndeplinirii condițiilor în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate este transformată de drept în pensie pentru limită de vârstă, fără a fi necesară vreo manifestare de voință expresă din partea pensionarului. În acest sens, pensionarii de invaliditate care au vârsta mai mică cu maximum cinci ani în raport cu vârsta standard de pensionare (65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei) și care au realizat stagiile complete de cotizare (35 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei) nu mai sunt supuși revizuirii medicale.

În ceea ce privește însă pensia anticipată parțială, aceasta se acordă cu cel mult cinci ani anterior împlinirii varstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit acest din urmă stagiu cu până la opt ani.

Pe cale de consecință, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensionarul de invaliditate poate opta fie pentru menținerea pensiei de invaliditate, fie pentru statutul de pensionar anticipat parțial. Astfel, legiuitorul român a considerat că dreptul de a beneficia de pensia de invaliditate constituie o formă de protecție acordată persoanelor care nu îndeplinesc condițiile legale în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, respectiv a celei anticipate parțiale.

Pe fondul celor mentionațe anterior, interpretarea potrivit căreia la data îndeplinirii condițiilor legale, persoana îndreptățită să beneficieze de pensie de invaliditate nu ar putea solicita înscrierea la pensie anticipată parțială este una profund eronată, de vreme ce ar presupune instituirea unei condiții suplimentare, neprevazute de lege, dar ar și conduce la crearea unei situații discriminatorii. Prin urmare, Înalta Curte a apreciat că nu este necesară consacrarea în mod expres a posibilității exercitării dreptului de opțiune al pensionarului de invaliditate în privința acordării pensiei anticipate parțiale, fiind de altfel un instrument deschis tuturor categoriilor de persoane care îndeplinesc condițiile cumulative prevăzute de lege.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

Avocat Ana Maria Nistor

2 comments

  • escorte365.com

    March 6, 2024 at 9:58 am

    Multumim pentru informatiile prezentate pe acest blog. Este o veste imbucuratoare faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat posibilitatea pensionarului de invaliditate de a opta pentru pensia anticipata partiala, cu conditia sa indeplineasca criteriile necesare pentru aceasta categorie de pensie. Este important sa mentionam ca in momentul in care se indeplinesc conditiile pentru pensia de limita de varsta, pensia de invaliditate se transforma automat in pensie de limita de varsta, fara a fi nevoie de o solicitare expresa din partea pensionarului. In acelasi timp, pensionarii de invaliditate care au varsta mai mica cu maximum cinci ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare nu mai sunt supusi revizuirii medicale.

    Reply

    • Grecu Partners

      March 16, 2024 at 4:30 pm

      Bună ziua!

      Mulțumim și noi pentru apreciere și pentru completările competente. Sperăm să ajutăm cu aceste informații cât mai multe persoane.

      Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!