Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Amenzile contravenționale aplicate de Consiliul Concurenței

Amenzile contravenționale aplicate de Consiliul Concurenței nu beneficiază de  măsuri de eficientizare a achitării

 

În practica concurenței s-a conturat, în mod firesc, urmatoarea întrebare:

În ce măsură se aplică dispoziţiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă, prevăzute de Legea privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, în domeniul sancţiunilor contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei?

 

Potrivit art. 28 alin. (1) din Legea nr. 203 din 20 iulie 2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

 

În virtutea acestei prevederi, Consiliul Concurenței a solicitat Inaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) să stabilească dacă prevederea în cauză se aplică și în situația sancțiunilor date de autoritate, de exemplu în cazul companiei Happy Tour SRL care a fost amendată cu 111.506 euro pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice.

 

Conform legii privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul

normativ de stabilire a contravențiilor nu prevede expres această posibilitate.

 

În același timp, Legea Concurenței (21/1996) prevede că amenda minimă, care poate fi

aplicată pentru o faptă anticoncurențială este de 0,5% din cifra de afaceri.

 

Dacă s-ar aplica această regulă, de a achita jumătate din minim, am ajunge în situația în

care o companie care a fost sancționată cu 10 % din cifra de afaceri pentru o încălcare gravă

a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de poziție dominantă, ar plăti o amendă

de 0,25%, deci de 40 de ori mai mică. În acest fel, activitatea noastră de sancționare și

corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficientă și golită de conținut, încălcânduse legislația europeană în domeniu pe care avem obligația de a o respecta în calitate de stat membru” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

 

Judecătorii ICCJ au hotărât că dispoziţiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă,

prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, nu

sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale

Consiliului Concurenţei.

 

Având în vedere topul amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței, se poate observa cursul ascendent al valorilor amenzilor aplicate în ultimii ani:

  1. 373.320 lei – Compania Naţională Poşta Română pentru abuz de poziție dominantă;
  2. 347.142 lei – Vodafone Romania pentru abuz de poziție dominantă;
  3. 975.967 lei – Orange Romania pentru abuz de poziție dominantă;
  4. 029.538 lei – 25 companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare pentru întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora;
  5. 643.604 lei – Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică;
  6. 729.966 lei – şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL, Lukoil Romania SRL, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL ) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că  firmele sancționate pentru fapte anticoncurențiale, în baza Legii Concurenței, nu beneficiază de reducerile majore prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.

 

De asemenea, este important de menționat că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie și se aplică tuturor cazurilor în materia concurenței.

 

Avocat Cătălina Nichita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!