Angajarea se poate face și în funcție de detaliile vieții private ale unei persoane
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat recent asupra elementelor ce țin de viața privată a unei persoane care pot fi luate în considerare când vine vorba de angajarea pe o anumită pozitie.
Curtea a reținut ca atunci când cerințele pentru angajare vizează aspecte ce țin de viața privată a candidatului (respectiv, vizează obținerea de informații legate de viața privată pentru a vedea dacă un potențial angajat îndeplinește condițiile postului), trebuie îndeplinite două conditii:
- acele conditii ale postului să urmărească un scop legitim (de exemplu, dacă locul de muncă implică faptul că angajatul trebuie să aibă o anumită stare de sănătate);
- să fie necesară măsura- în acest caz, e vorba de cerințele specifice care sunt cerute pentru angajare și cum se demonstrează îndeplinirea lor;
În cauza soluționată de CEDO, situația de fapt prezintă un profesor căruia i-a fost refuzată numirea pe un post din cauza a două aspecte care țineau de viața sa privată: pe de o parte, faptul că profesorul respectiv fusese arestat în trecut (însă urmărirea penală nu a mai fost continuată), iar pe de altă parte, au fost luate în considerare și chestiuni care țineau de felul cum trăia acasă cu soția sa, precum și faptul că soția adera la principii musulmane în privința îmbrăcămintei.
CEDO a observat că nu a existat nicio justificare pentru faptul că au fost vizate asemenea aspecte ale vieții private a profesorului. Mai mult, nu s-a aratat care ar fi legătura între aceste chestiuni personale și îndeplinirea atribuțiilor care îi reveneau potențialului angajat, în virtuatea postului. Refuzul numirii pe post nu a avut la bază luarea în considerare a capacităților profesorului, ci a avut legatură exclusiv cu acele elemente ale vieții private.
Prin urmare, CEDO a concluzionat că măsura potențialului angajator nu este necesară ținând cont de faptul că cele două aspecte solicitate nu afectează actul de învățământ.