Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleMay 15, 20130

Ce trebuie să ştim despre drepturile de autor

De multe ori protecţia creaţiilor şi implicit drepturile de autor pe online sunt un pic mai dificil de înţeles. Pentru orice text, sau reprezentare grafică (poza, imagine) pe care o găsiţi pe un website deţinut de altcineva trebuie să cereţi acordul proprietarului / deţinatorului acelui website, prezumând că şi deţinătorul website-ului deţine drepturi de autor asupra textului şi imaginilor prezentate pe el. În cazul în care nu cereţi permisiunea titularului, acesta poate lua măsuri împotriva dvs.

Lucrări care deţin drepturi de autor includ: opere literare, cum ar fi articole, povești, reviste, sau programe de calculator, imagini și grafice, planuri de arhitectură, muzică și cântece, versuri, piese de teatru și scenarii, înregistrări audiovizuale.

Dacă nu sunteți sigur dacă un element este protejat de copyright, probabil că este.

Atunci când se vorbeşte despre reproducerea materialelor în mediul online ne referim la copierea codurilor: HTML, JavaScript sau un alt tip de cod folosit în acel website, la descărcarea imaginilor pe medii de stocare personale, imprimarea imaginilor sau a unei pagini web cu tot ce înseamnă conţinutul acesteia.

Atunci când intraţi pe un website şi nu gasiţi semnul de sau atenţionare de copyright acest lucru nu înseamnă că imaginile şi textul nu sunt protejate de legile dreptului de autor. Orice website se presupune că deţine un text unic (Google a început să penalizeze website-urile la indexare cu conţinut deja existent pe alte website-uri) sau imagini pentru care se deţin drepturi de folosinţă, astfel este recomandat să folosiţi şi semnul de Copyright © sau să menţionaţi printr-un text că deţineţi drepturi de autor pentru text iar pentru imagine puteţi insera filigrane pentru a evidenţia acest lucru.

Cele mai frecvente tipuri de încălcare a drepturilor de autor sunt preluarea imaginilor (pozelor, elementelor grafice) de pe website-uri care deţin aceste drepturi, alt tip fiind folosirea codurilor de programare (HTML, PHP, JavaScript, etc.) fără a cere acordul proprietarilor.

Multe dintre companiile din Romania au început deja să ia măsuri împotriva celor care le folosesc textul, imaginile şi mai ales codurile de programare din portalurile web, magazinele online şi chiar website-urile de prezentare, aceştia contractând avocaţi specializaţi pe drepturi de autor cu o experienţa vastă în proprietate intelectuală.

Dar cum ne dăm seama cand cineva ne foloseşte textul de pe website-ul deţinut?

Sunt softuri specializate care caută şi compară textul de pe website-ul deţinut cu textul de pe alte website-uri publice. Multe companii au aşa numiţi “spideri” care caută şi compară în timp real orice text după câteva criterii, unul dintre ele fiind chiar concurenţa.

Un alt website care poate ajuta în privinţa aceasta şi este pus la dispoziţia publicului larg este Copyscape.com, cel mai des utilizat de cei din domeniul PR online sau cei care scriu textul pentru website-urile companiilor. De aceea după finalizarea website-ului este bine ca dumneavoastră, deţinătorul website-ului, să folosiţi acest modul pentru o scurtă verificare a autenticităţii textului.

În cazul în care totuşi sunteţi forţat de împrejurări să folosiţi un text sau o imagine de pe un website şi nu aveţi acordul scris al titularului de drepturi de autor este recomandat să folosiţi cât mai puţin text şi să menţionaţi sursa.

În cazul în care titularul drepturilor de autor a decedat nu vă grabiţi să folosiţi text sau imagini din opera respectivului titular pentru că riscaţi din nou să intraţi în incidenţa legii drepturilor de autor (Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor) care statuează că după moartea autorului, drepturile de autor se transmit prin moştenire succesorilor acestuia, astfel va trebui mai departe să cereţi acordul moştenitorilor. Există cazuri în care titularul drepturilor de autor prin testament menţionează expres ca drepturile de autor pentru opera sa vor reveni unei anume persoane sau instituţii după caz.

Dacă titularul drepturilor de autor nu are moştenitori şi nici nu specifică cui îi revin drepturile de autor asupra operelor sale după moartea sa, acestea revine organismului cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creaţie.

Av. Elena Grecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!