În conformitate cu prevederile Codului muncii repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, iar dacă repausul săptămânal ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, acest repaus ar putea fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă (daca există) sau prin regulamentul intern al societății. Practic, în situația în care, în mod obișnuit, salariatul își desfășoara activitatea în ziua de sâmbătă/duminică, acesta va beneficia de repaus săptămânal în alte zile ale săptămânii. Totodata, salariatul va beneficia de un spor la salariu care va fi stabilit prin contractul colectiv de munca/regulamentul intern.
În cazul în care un asemenea salariat al cărui program normal de lucru include munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică efectuează muncă suplimentară în oricare dintre aceste zile, el va beneficia pe lângă salariu și de sporul stabilit în contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă pentru faptul ca programul său normal de lucru include munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, de ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice sau de un al doilea spor la salariu, având o valoare de cel puțin 75%, dacă nu beneficiază de orele libere plătite în termenul prevăzut de lege, pentru munca suplimentară.
Salariații beneficiază de zile libere acordate de angajator în zilele de sărbătoare legală. Prin excepție, nu beneficiază de zile libere în zilele de sărbătoare legală salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică precum și cei care își desfășoară activitatea în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.
Salariatul care lucrează în zilele de sărbătoare legală în unitățile și locurile de muncă menționate i se compensează activitatea din aceste zile cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, în cazul în care din motive justificate, nu se acordă zile libere acesta beneficiază de un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Având în vedere faptul că, în cazul activității prestate în zilele de sărbătoare legală, legea nu prevede expres compensarea cu timp liber plătit, astfel cum se prevede în cazul muncii suplimentare, apreciem că, dacă această compensare este posibilă, timpul liber nu va fi plătit, iar salariatul beneficiază doar de salariul pentru munca prestată și timp liber neplătit în următoarele 30 de zile.
În situația în care ziua de sărbătoare legală este în același timp zi de repaus săptămânal, salariatul care lucrează în această zi va beneficia, în plus față de salariu, de sporul aferent muncii în zilele de repaus săptămânal și pentru munca în ziua de sărbătoare legală fie de timp liber în următoarele 30 de zile, fie de sporul de cel puțin 100% aferent acesteia.
Avocat Ana Maria Morosanu
2 comments
Ghita Marcel
January 6, 2023 at 9:50 pm
Salariatul care lucrează în zilele de sărbătoare legală i se compensează activitatea din aceste zile cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, în cazul în care din motive justificate, nu se acordă zile libere acesta beneficiază de un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Ce inseamna in urmatoarele 30 de zile ? De la ce data se calculeaza cele 30 de zile, de la data sarbatorii nationale sau dupa incheierea lunii respective ? Va multumesc.
Grecu și Asociații
January 19, 2023 at 9:40 am
Bună ziua!
Mulțumim pentru solicitarea transmisă! Făcând o scurtă analiză a textului de lege, se deduce faptul că perioada de 30 de zile începe să curgă din ziua în care are loc sărbătoarea legală, iar nu de la încheierea lunii respective. Dacă aveți și alte întrebări sau doriți să vă oferim suportul nostru în acest sens, nu ezitați să ne contactați. Mulțumim și vă urăm o zi frumoasă în continuare!