Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Concedierea salariatei care a revenit din concediu de creștere copil

Conform art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, angajatorul nu poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei în firmă.

De reținut este faptul că această garantare a locului de muncă timp de 6 luni are loc în anumite condiții: prevederile OUG nr. 111/2010 nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Practic, la data la care salariata revine din concediu, angajatorul trebuie să îi pună la dispoziție același loc de muncă, aceeași poziție în cadrul firmei și același salariu.  Contractul de muncă se reia în condiții similare, dar se poate efectua și incadrarea pe un alt post sau modificarea salariatului – numai cu acordul salariatei.

Totodată, conform art. 25 alin. 6 din OUG salariata are obligația să anunțe, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile cu privire la intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Dacă postul pe care era angajată persoana înainte să plece în concediul de creștere copil s-a desființat, angajatorul e obligat să ofere un alt post în cadrul firmei, dar, dacă nu există această posibilitate, angajatorul trebuie să îi propună alte locuri de muncă în cadrul societății.

Insă, daca persoana în cauză nu acceptă ofertele angajatorului, acesta poate să dispună concedierea determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariată în conformitate cu prevederile art. 65 din Codul munci.

Așadar, desființarea postului atrage concedierea, dar trebuie ca ea să aibă o cauză reală și serioasă. În plus, desființarea acelui post trebuie să se facă în mod efectiv, pentru că, în situația în care angajatorul doar pretinde că desființează acel post, dar de fapt nu o face, vorbim de o concediere ilegală.

Abuzurile angajatorului în acest caz pot fi înlăturate pe calea unei acțiuni în instanță, un astfel de demers fiind de cele mai multe ori unul de succes pentru angajatul ale cărui drepturi nu au fost respectate. Totodată, angajatorul riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, conform OUG nr. 111/2010.

Avocat Ana Moroșanu

18 comments

  • Dinita Marinela

    September 5, 2020 at 1:59 pm

    In cazul in care angajatorul te trateaza urat,nu iti vb,te trimite acasa pt ca nu este nevoie de tine,te discrimineaza etc,ce se poate face?M-am intors de nici o saptamana si e un calvar venitul la job.Sunt o mama care alapteaza si am cerut reducerea programului cu 2 ore,iar asta cred ca a fost cireasa de pe tort(dupa ce ca nu eram dorita,sa mi se reduca si programul a fost o problema!).Sunt in mare impas si nu mi se pare normal sa fiu tratata asa…cred ca sa cedez…asta eva rog sa ma sfatuiti

    Reply

    • Grecu si Asociații

      September 23, 2020 at 9:16 am

      Buna ziua,

      Avand in vedere ca nu cunoastem toate detaliile situatiei dumneavoastra de fapt, nu va putem sfatui intr-o directie sau alta. Insa ceea ce trebuie sa stiti este ca legiuitorul ofera multe instrumente de aparare angajatilor in relatiile de munca. In acest sens, va invitam la o discutie la sediul nostru pentru a identifica impreuna cele mai bune solutii pentru speta dumneavoastra. Ne puteti scrie la adresa office@greculawyers.ro.

      Multumim.
      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Stefania

    March 8, 2021 at 5:08 pm

    Care e situatia legala in cazul unei firme ce si-a suspendat activitatea? Firma exista inca dar nu mai are activitate. In cazul acesta mai pot cere angajarea pe minim 6 luni sau pot solicita sa fiu data in somaj?

    Reply

    • Grecu si Asociații

      March 22, 2021 at 5:25 pm

      Buna ziua,

      Pentru a beneficia de somaj trebuie sa existe la baza o decizie de concediere. Va indrumam sa discutati cu angajatorul si sa ii faceti o astfel de propunere. Se poate desfiinta postul pentru ca a intervenit o cauza straina de persoana salariatului.

      Pentru mai multe informatii legate de speta ar trebui sa ne dati mai multe detalii. Va indrumam sa ne scrieti la adresa de e-mail: office@greculawyers.ro.

      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Cristina P

    April 10, 2021 at 1:26 am

    Sunt in concediu pt creștere copil, concediu care expira in mod legal la data de 15 mai 2021, însă ma decis sa revin mai repede respectiv la data de 15 Aprilie pt a beneficia de stimulentul de inserție.
    Sunt funcționar public de conducere și am înștiințat potrivit Codului Administrativ angajatorul cu privire la intenția mea de revenire încă din data de 12.03.2021 neprimind încă dispoziția de reluare a activității.
    Colegele de serviciu mi-au spus ca primarul nu îmi va emite aceasta dispoziție pt ca nu dorește sa lucreze cu mine.
    Va rog sa ma sfătuiți ce sa fac in aceasta situație.

    Reply

    • Grecu si Asociații

      May 10, 2021 at 9:30 am

      Buna ziua,

      Potrivit prevederilor legale aplicabile raporturilor de munca permit aceasta posibilitata, de a va reintoarce la locul de munca anterior celor 2 ani corespunzatori concediului pentru cresterea copilului. Daca angajatorul nu va va permite sa beneficiati de acest drept, aveti posibilitatea de a contesta orice demisie emisa in acest sens. Avand in vedere ca a ignorat solicitarea dvoastra initiala, dar si faptul ca va impiedica sa accesati stimulentul de insertie, in mod evident a incalcat toate dispozitiile legale care confera o protectie suplimentara angajatului la revenirea din concediul pentru cresterea copilului. Daca doriti sa va sprijinim in acest sens, ne puteti comunica un email la adresa office@greculawyers.ro si un coleg va va oferi mai multe detalii.

      O zi buna!
      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Livia Creta

    April 20, 2021 at 3:01 pm

    Bună ziua!
    Am și eu o întrebare dacă nu e cu deranj.
    Lucrez la o banca și Eu să mă întorc la munca din concediu de creștere copil lîn august mai repede cu 60 de zile, însă agenția în care lucrez se închide din luna iunie și vreau să știu dacă ei au obligația sa ma ia înapoi la lucru într-o altă agenție sau trebuie să mă întorc înainte de a se desființa pentru a nu-mi pierde jobul?
    Vă rog să mă ajutați cu un răspuns, că nu știu la cine sa apelez!
    Mulțumesc anticipat!

    Reply

    • Grecu si Asociații

      April 22, 2021 at 12:04 pm

      Buna ziua,

      Potrivit prevederilor legale este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, (respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap) timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in firma. La data cand salariatul revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Daca postul pe care ati fost angajat anterior s-a desfintat ca urmare a radierii agentiei, angajatorul este obligat sa va ofere un alt post in cadrul societatii, corespunzator pregatirii profesionale unde sa va continuati activitatea dupa expirarea perioadei pentru care a fost suspendat contractul individual de munca. Aceasta propunere fiind benefica in vederea obtinerii beneficiului stimulentului de insertie. Daca doriti sa va sprijinim in vederea negocierii conditiilor de reintoarcere la locul de munca, ne puteti comunica un email la adresa office@greculawyers.ro si un coleg va va oferi mai multe detalii.

      O zi buna!
      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Irina

    September 21, 2022 at 9:41 pm

    Bună ziua,

    Sunt în concediu de creștere copil ,am contractul suspendat . Pe data de 07.10.2022 ar fi trebuit sa mi reiau activitatea. Acum sunt însărcinată din nou în aproape 16 săptămâni. Am anunțat angajatorul ca sunt însărcinată numai ca am risc de sarcina și o sa întru în medical cu risc de sarcina. Angajatorul refuza sa ma primească spunând ca ea nu mai vrea sa ma plătească degeaba și ca îmi va desființa postul . Ce pot sa dac în acest caz?
    Va mulțumesc!

    Reply

    • Grecu și Asociații

      October 5, 2022 at 1:12 pm

      Buna ziua,

      Va multumim pentru mesajul transmis!

      In primul rand, va sfatuim sa notificati intr-un mod oficial angajatorul cu privire la faptul ca sunteti insarcinata, obligatoriu in scris. Ca urmare a acestui fapt, vor deveni incidente dispozitiile articolului 60 litera c) din Codul Muncii, conform carora angajatorul nu va va putea concedia (implicit nici ca urmare a desfiintarii postului) pe durata de timp in care sunteti insarcinata. Conditia este ca angajatorul sa fi luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere. Din acest motiv, v-am sfatuit sa il notificati in scris cu privire la starea de graviditate. Dupa notificare, trebuie sa obtineti un certificat medical care sa ateste faptul ca prezentati o sarcina cu risc, pe care il veti prezenta angajatorului.

      Daca mai aveti alte intrebari sau angajatorul va lua decizia sa va concedieze in mod abuziv, in ciuda prevederilor legale, ne puteti contacta la adresa de mail office@greculawyers.ro .

      O zi frumoasa!
      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Eu

    February 27, 2024 at 12:49 pm

    În cazul în care banca unde lucrez fuzionează , ce se va întâmpla când va fi timpul să mă întorc din creștere copil ?

    Reply

    • Grecu Partners

      March 16, 2024 at 4:25 pm

      Bună ziua!

      Prin fuziune se transferă toate drepturile și obligațiile către noua entitate. Noua entitate va prelua și trebuie să vă asigure reluarea activității după finalizarea concediului de îngrijire copil.
      Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

      Reply

  • Laura

    March 6, 2024 at 11:10 am

    Buna ziua,

    Urmeaza sa ma intorc la locul de munca dupa 2 ani. Anterior intrarii in concediu crestere copil, am lucrat Remote de acasa, politica companiei schimbandu-se intre timp, trecand la modul Hibrid. Nu doresc sa ma intorc la birou ci sa continui sa lucrez de acasa, poate angajatorul sa inceteze contractul de munca sau am 6 luni protectie?

    Multumesc
    L.

    Reply

    • Grecu Partners

      March 16, 2024 at 4:32 pm

      Bună ziua!

      Protecția de 6 luni se referă la abuzuri din partea angajatorului care nu dorește să reincadreze în muncă o angajată din cauza concediului. Protecția se referă la concediu/întoarcerea din concediu. În cazul în care angajatul întors nu respectă obligațiile sau politica companiei, își asumă consecințele nerespectării.

      Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

      Reply

  • Dobre Georgiana

    March 6, 2024 at 1:21 pm

    Buna ziua,
    Mă numesc Dobre Georgiana,sunt angajata la o firma de transport de 5 ani,sunt în creștere copil ,munca trebuie sa o incep pe data de 19 martie 2024,și sunt însărcinată din nou în 4 luni știe de sarcină verbal nu prin cerere scrisa,angajatorul nu vrea să mă primească înapoi,ce pot sa fac in acest sens?
    Va mulțumesc!

    Reply

    • Grecu Partners

      March 16, 2024 at 4:33 pm

      Bună ziua!

      Vă recomandăm să apelați la un avocat care să vă asiste în momentul întoarcerii. Trebuie să vă întoarceți la muncă și să așteptați din partea angajatorului o reacție. Ulterior, bineînțeles, drepturile dvs. vor fi protejate de către instanța de judecată, dar perioada reîntoarcerii este foarte importantă: respectarea de către dvs. a tuturor obligațiilor de muncă, iar apoi atacarea în instanță a abuzurilor angajatorului.

      Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

      Reply

  • Lavinia

    March 12, 2024 at 1:50 pm

    Bună ziua,

    Sunt în concediu de creștere copil urmand sa ma intorc la munca pe 5 Mai 2024. Anterior intrarii in maternitate si concediu crestere copil, am lucrat Remote dupa inceputul pandemiei Covid. Acum compania a instiintat toti angajatii ca este necesara prezenta la birou cel putin 3 zile pe saptamana. Refuz sa ma intorc la birou fiindca intre timp m-am mutat din orasul in care am fost angajata.

    Sunt protejata de lege 6 luni din cate stiu insa, ce optiuni as avea daca nu este de acord compania cu intoarcerea in modul Remote?

    Multumesc
    Lavi.

    Reply

    • Grecu Partners

      March 16, 2024 at 4:33 pm

      Bună ziua!

      Protecția de 6 luni se referă la abuzuri din partea angajatorului care nu dorește să reincadreze în muncă o angajată din cauza concediului. Protecția se referă la concediu/întoarcerea din concediu. În cazul în care angajatul întors nu respectă obligațiile sau politica companiei, își asumă consecințele nerespectării. În cazul în care angajatorul nu este de acord cu modul remote, contractul de muncă trebuie desfăcut. Cea mai bună opțiune este acordul părților. Celelalte opțiuni sunt demisia sau concedierea pentru nerespectarea obligațiilor de muncă privind prezentarea la locul de muncă.

      Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!