Cum alegi între cele două?
- Fondatorii:
În cazul unui P.F.A., fondatorul poate fi numai o singură persoană. Într-adevăr, există posibilitatea ca după înființarea acestuia, soțul/soția fondatorului să fie adăugat în P.F.A., însă dacă iți vei dori pe viitor asocierea cu alte persoane, acest lucru nu este posibil.
În ceea ce privește S.R.L.-ul, numărul fondatorilor poate fi de maximum 50 de persoane, fie ei asociați ori administratori.
- Activitățile desfășurate:
În cadrul P.F.A.-ului, se pot desfășura doar activități pentru care ai diplomă de calificare, pe când în cadrul unui S.R.L., poți desfășura orice activități dorești, fără a fi necesare, în general, diplome de calificare.
- Contabilitatea:
În cazul S.R.L.-ului, contabilitatea este destul de complexă și va fi nevoie să colaborezi cu un contabil, însă în cazul P.F.A.-ului, contabilitatea este destul de simplă și poate fi ținută fără a fi nevoie de intervenția unui contabil.
- Taxe:
Pentru P.F.A.:
Există două regimuri fiscale:
- Sistem real;
- Norma de venit (un PFA se poate încadra la norma de venit dacă îndeplinește simultan două condiții:
- Are încasări sub 25.000 euro:
- Începând cu 2023 se anulează plafonul de 100.000 de euro de la care activitățile independente impuse cu norme de venit erau obligate sa aplice sistemul real de impozitare. Noul plafon este de 25.000 euro. Astfel, daca in 2023 se va depasi plafonul de 25.000 euro venituri incasate, calculate la cursul mediu anual, din 2024 este obligatorie impozitarea in sistem real).
- Are încasări sub 25.000 euro:
-
- Dacă desfășoara o activitate care se regăsește în nomenclatorul de norme de venit.)
Pentru S.R.L.:
Și aici există două regimuri fiscale:
- Microîntreprindere (microîntreprinderile sunt acum obligate să aibă salariați; astfel, este de reținut că atunci când ai minimum un angajat, taxele sunt de 1% din cifra de afaceri);
- De altfel, in cazul in care firma are venituri mai mari de 500.000 euro/an ori dacă peste 20% din veniturile firmei sunt realizate din activități de consultanță și management, se datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita. De asemenea, daca o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia de a avea cel puțin un salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie.
- Impozit pe profit (în acest caz plătești 16% din profit)
Avocat Bianca Dan