În România zilelor noastre Dreptul la intimitate este un subiect din ce în ce mai discutat, multe dintre persoanele care sunt publice sau mai puțin publice știu sau nu cum să-și păstreze acest drept. Din ce în ce mai multe procese sunt intentate pentru încălcarea acestui drept, iar instantele au început să acorde despăgubiri din ce în ce mai mari.
Mass-media (reviste, ziare, posturi TV) este foarte important să țină cont de acest drept și să încerce pe cât posibil să păstreze o limită în a face public anumite subiecte care implică viața privată a acestor persoane. Atunci când se dorește folosirea unor capturi de imagini cu persoane aflate într-un spațiu privat trebuie să se ceară acordul persoanei sau persoanelor în cauză altfel se poate considera “atingeri aduse vieții private”
Mai jos sunt prezentate cateva informații utile din noul Cod Civil cu referire la dreptul intimității unei persoane:
Ce spune noul cod civil referitor la dreptul intimității unei persoane:
Drepturi ale personalității Art. 58
(1) Orice persoană are dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private, precum și alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
(2) Aceste drepturi nu sunt transmisibile.
Dreptul la viața privată Art. 71
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viața intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reședința sau corespondență sa, fară consimțământul său ori fară respectarea limitelor prevazute la art. 75.
(3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenței, manuscriselor sau a altor documente personale, precum și a informațiilor din viața privată a unei persoane, fară acordul acesteia ori fară respectarea limitelor prevazute la art. 75.
Dreptul la propria imagine Art. 73
(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfațișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art. 75 rămân aplicabile.
Atingeri aduse vieții private Art. 74
Sub rezerva aplicării dispozițiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private:
a) intrarea sau rămânerea fară drept în locuința sau luarea din aceasta a oricărui obiect fară acordul celui care o ocupă în mod legal;
b) interceptarea fară drept a unei convorbiri private, săvârșita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoștință de cauză, a unei asemenea interceptări;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fară acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spațiu privat, fară acordul celui care îl ocupă în mod legal;
e) ținerea vieții private sub observație, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege;
f) difuzarea de știri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viața intimă, personală sau de familie, fară acordul persoanei în cauză;
g) difuzarea de materiale conținând imagini privind o persoană aflată la tratament în unitățile de asistență medicală, precum și a datelor cu caracter personal privind starea de sănatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanțe în legatură cu boala și cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fară acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fară acordul familiei sau al persoanelor îndreptățite;
h) utilizarea, cu rea-credința, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;
i) difuzarea sau utilizarea corespondenței, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, reședința, precum și numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fară acordul persoanei careia acestea îi aparțin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele.
Limite Art. 75
(1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în aceasta secțiune atingerile care sunt permise de lege sau de convențiile și pactele ințernationale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
(2) Exercitarea drepturilor și libertăților constituționale cu bună-credință și cu respectarea pactelor și convențiilor internaționale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secțiune.
De asemenea, Constituția României prevede la articolul 26 Viața intimă, familială și privată:
(1) Autoritătile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
Av. Elena Grecu
În cazul în care doriți mai multe informații sau consultanță vă rugăm să ne contactați.
13 comments
Ionel
July 22, 2013 at 6:23 am
Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare. Locuiesc la casa. Intamplare fericita sau nu, aceasta proprietate are constructia dispusa in forma literei L, partea libera constituie spatiu verde. La un moment dat 1974, s-a vandut una din laturi , astfel s-au obtinut 2 corpuri de casa cu pereti comuni, dar proprietari diferiti. Problema cea mai mare acum intervine pe suprafata cea mai lunga a constructiei , celeilalte parti se afla dispuse 3 ferestre ce sunt orientate spre interiorul proprietatii mele, iar actualii proprietatari, nu au altceva de facut decat sa stea toata ziua la geam si sa ne urmareasca fiecare miscare. Rugamintea mea cea mai arzatoare este cum pot rezolva aceasta situatie , caci pe cale amiabila am incercat si nu am gasit de loc intelegere, ci dimpotriva sar geamul pe proprietatea mea oricand doresc ei, motivand ca sterg geamurile. Va multumesc foarte mult pentru atentie.
Giovanna
March 4, 2018 at 1:15 pm
Imi cer scuze pentru deranj am si eu o intrebare !!! Din cauza unor datorii la intretinere am fost da-ti in judecata de catre asociatia de proprietari dupa ce a venit hotararea judecatoreasca am mers la asociatie pentru a gasi o modalitate prin care as putea sa imi achit datoria dar din pacate presedintele ma jicnit si mi-a divulgat toata povestea in incinta asociatiei de fata cu mai multe persoane. A procedat corect? Multumesc
Grecu si Asociații
March 5, 2018 at 10:23 am
Buna ziua!
Ati procedat corect incercand sa gasiti o cale prin care sa platiti fara a fi executati silit de catre Asociatia de proprietari.
In nicio circumstanta nu ar trebui folosite jignirile sau atingerile aduse demnitatii personale. Nici macar obligatia de informare a membrilor Asociatiei nu ii permite Presedintelui folosirea informatiilor pe care le-a obtinut in mod personal pentru a va discredita. In cazul in care considerati ca vi s-au incalcat drepturile si aveti probe (martori), il puteti actiona in judecata pe Presedintele Asociatiei pentru obtinerea de daune.
O zi frumoasa!
Grecu si Asociatii
Luigi
February 17, 2019 at 9:35 pm
Am scris o carte despre bisericile reformate din Salaj. Am cerut sprijin financiar verbal de la Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj. Cererea am insotit cu un exemplar de lucru a cartii, sa sa vada pentru ce acorda sprijin financiar. Dupa vreo trei luni am aflat de la tipografia ca directorul institutiei a comandat si a achitat 60 buc/volume din cartea mea. Pe spatele copertei cu sigla institutiei si cu specificatia: Volumul aparut cu sprijinul…..Nu am primit nici un bani, nu am semnat nici un contract! Cu respect va intreb ce am de facut?
Grecu si Asociații
February 18, 2019 at 11:47 am
Referitor la situatia prezentata, va invederam faptul ca aspectele semnalate de catre dumneavoastra trebuie sustinute cu probe clare care sa ateste imprejurarile in care au avut loc faptele. In situatia in care probele confirma situatia de fapt, putem discuta despre o eventuala incalcare a dreptului de autor asupra operei literare, recunoscut si garantat in conditiile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe.
Astfel, in ipoteza in care probele detinute de dumneavoastra atesta faptele semnalate, incalcarea dreptului de autor se poate constata de catre instanta de judecata competenta, in urma sesizarii acesteia cu o cerere chemare in judecata avand ca obiect recunoasterea drepturilor si constatarea incalcarii acestora precum si solicitarea despagubirilor pentru repararea prejudiciului cauzat.
In eventualitatea in care doriti sa va ajutam cu informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati.
Zi frumoasa,
Grecu si Asociatii
Adrian Zamfira
June 10, 2019 at 11:58 pm
Primaria prin consiliul local a largit strada cat si micsorat trotuarul , trotuarul s-a inaltat, acum toata lumea se uita la mine in curte, acum am o inaltime de gard de 1,65, viata mea privata , unde e ?
Grecu si Asociații
July 12, 2019 at 8:35 am
Buna ziua,
Daca aprecieti ca in urma lucrarilor efectuate va este adusa atingere vietii private, puteti incerca sa faceti o solicitare administratiei locale prin care sa va acorde fie despagubiri pentru ingerinta provocata, fie sa va acorde o suma care sa acopere constructia unui alt gard.
Cu toate acestea, din pacate nu credem ca puteti primi un raspuns pe cale administrativa ci doar eventual in instanta, dar sansele de admitere a unei actiuni sunt foarte reduse.
Va multumim!
Echipa Grecu si Asociatii
Hermine Ungureanu
September 19, 2020 at 2:29 pm
Regulamentul școlii ne obligă să avem camera și microfonul pornit, în timpul orelor online, altfel copilul este pus absent chiar dacă acesta este logat pe platformă și răspunde când este solicitat. Mă poate obliga școala să cumpăr o cameră și să o țin pornită? Mulțumesc.
Grecu si Asociații
September 23, 2020 at 10:32 am
Buna ziua,
Scoala decide prin regulamentul sau intern de functionare cum se pot desfasura orele de curs on-line. Daca rigorile sunt specifice si trebuie sa fie pornita camera, inclusiv microfonul, atunci scoala poate aplica sanctiuni precum notarea ca absent a elevului. Cu toate acestea, daca nu sunteti de acord cu masura, puteti solicita sprijin in ceea ce priveste achizitia unei camera chiar catre conducerea scolii, sau a unei tablete care sa aiba camera incorporata si puteti sa transmiteti si o notificare privind incalcarile pe care apreciati ca le adduce aceasta modalitate la adresa vietii private sau a altor drepturi fundamentale.
Multumim,
Echipa Grecu si Asociatii
Lucian Ghiran
February 21, 2021 at 12:34 am
Buna ziua,
Am un vecin care are camere de supraveghere îndreptate spre proprietatea mea fără acordul meu. Înainte făceam plaja în curte acum nu ma mai simt bine. Pot face ceva în acest sens, există o lege care să mă protejeze în acest sens? Multumesc
Grecu si Asociații
March 1, 2021 at 10:40 am
Buna ziua,
In aparenta nu este legala instalarea acelor camera de supraveghere insa trebuie sa verificati planul de amplasare si documentatia care a stat la baza. Exista posibilitatea sa va adresati cu o plangere la ANSPDCP prin care sa sesizati aceasta problema, dar autoritatea recomanda incercarea de solutionare amiabila anterior demararii oricarei actiuni.
Pentru mai multe informatii, ne puteti suna la numarul de telefon afisat pe site sau ne puteti scrie pe adresa de office@greculawyers.ro.
Multumim,
Echipa Grecu si Asociatii
Lara
December 17, 2022 at 8:50 pm
Buna seara! Va deranjez și eu cu o întrebare. Soțul meu, cu care sunt în divorț, mi a montat în geanta dispozitive de monitorizare GPS și mi a umblat în laptopul de serviciu, luând informații despre un client. Este legal? Pot depune plângere? Ce șanse de reusita sunt? Mulțumesc!
Grecu și Asociații
January 19, 2023 at 9:39 am
Bună ziua!
Mulțumim pentru solicitarea transmisă! Aveți posibilitatea de a formula o plângere penală întrucât aceste fapte se circumscriu unor infracțiuni pedepsite de legea penala. Vă rugăm să ne comunicați ce dovezi dețineți în acest sens ori dacă există și alte circumstanțe care ar putea fi utile. Dacă aveți și alte întrebări sau doriți să vă oferim suportul nostru în acest sens, nu ezitați să ne contactați. Mulțumim și vă urăm o zi frumoasă în continuare!
Echipa Grecu Partners