Dreptul transporturilor

            Un domeniu mereu actual și de interes, mai ales prin prisma globarizării, a extinderii și chiar a eliminării granițelor, transporturile, indiferent de modalitatea de efectuare, vor pune probleme celor care activează atât înauntrul, cât și în exteriorul său.

            Grecu & Asociații, prin avocații săi, oferă consultanță și reprezentare clienților în dreptul transporturilor, în toate domeniile de interes. Expertiza noastră vizează activitatea integrală a transportatorilor (trasportul efectiv, în toate modalitățile de transport, în special transportul containerizat combinat în trafic maritim internațional; servicii conexe transportului precum depozitare marfă, manipulare, selectare, reîmpachetare și distribuție a mărfurilor, încărcare și descărcare marfă în terminalul de containere; activități de vămuire a mărfurilor), dar și a caselor de expediție (organizare a diferitelor modalități de transport, organizarea activităților conexe transportului; activitatea casei de expediții care ia asupra sa obligația executării transportului).

            De ce este nevoie de îndrumarea unei echipe de avocați? Experiența noastră ne-a demonstrat că adoptarea unui sistem de prevenție este dezirabil unui sistem reactiv. Diferențele de costuri generate de aceste două abordari nu sunt nici ele de ignorat.

            Transportul terestru, aerian, naval, de mărfuri, de persoane, numind doar o parte, beneficiază de reglementări distincte, atât față de restul domeniilor dreptului, dar și în interiorul acestei ramuri.

            Pentru a identifica aplicabilitatea anumitor convenții, pentru a identifica modalitatea cea mai benefica de a atrage raportului de transport un anumit sistem sau un anumit set de reguli europene sau internaționale, precum Regulile Model FIATA ce pot guverna activitatea caselor de expediții, Regulilor Haga- Visby astfel cum acestea au fost amendate de catre Protocolul de la Bruxelles din 21.12.1979 ce reglementează transportul maritim internațional, doar pentru a numi cateva, echipa Grecu&Asociatii vine cu expertiza, profesionalismul și întelegerea realităților economice și sociale care trebuie luate în considerare atunci când se caută soluții la situațiile prezentate.

            Considerăm că instrumentul de bază pentru orice client care activează în domeniul transportului este contractul, element esențial pentru stabilirea relațiilor cu partenerii, și care trebuie să fie parte a imaginii și extensia unei comapanii. Un contract redactat corect și în acord cu interesele societății preîntâmpină eventuale situații neplăcute, generând la rândul său și valoare adaugată pe termen mediu și lung.

            Atunci când prevenția eșuează, sistemul reactiv și coercitiv preia frâiele . Un raspuns promt și rapid asigurat în situațiile ivite în practică, indiferent de motivul care le-a generat, poate face diferența între o situație care se va soluționa favorabil și una care nu mai are sanse de reușită.

            Atragerea la raspundere a celor vinovați sau îndreptarea erorilor presupune mecanisme și proceduri, care implică nu de puține ori apelarea la instituțiile abilitate în vederea aplicării în concret a sancțiunilor dispuse de norme legale sau de prevederi contractuale.

            Grecu & Asociații deține resursele, expertiza și determinarea în a lucra împreună cu dumneavoastră spre identificarea celor mai bune soluții pentru compania pe care o reprezentanți, pentru diminuarea pierderilor și recuperarea prejudiciilor.