Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Este obligatorie includerea unei clauze de conciliere în contractul de muncă?

Includerea în cadrul contractului individual de muncă a unei clauze prin care părțile stabilesc că vor încerca să soluționeze un conflict individual de muncă pe cale amiabile este utilă, însă practica ne-a arătat că există anumite aspecte care pot influența negativ această procedură a concilierii.

Această clauză poate fi chiar inutilă atunci când părțile nu ajung la o înțelegere, fie anterior deschiderii procedurii, fie chiar în momentul desfășurării ei sau la final, iar conflictul ajunge tot în fața instanței de judecată.

În primul rând, vorbim despre o clauză stabilită prin acordul părților, nu unilateral de salariat sau angajator, iar în al doilea rând avem în vedere și aspectele subiective precum alegerea consultantului extern și onorariul pe care acesta il va primi.

Cu alte cuvinte, o astfel de clauză este utilă și eficientă în cazul conflictelor între un salariat care-și cunoaște drepturile și un angajator care respectă principiul bunei-credințe.

Consultantul extern specializat în legislația muncii în cazul unui conflict individual de muncă trebuie să își păstreze imparțialitatea indiferent de partea care-i plătește onorariul și poate convinge părțile că este în interesul lor să acționeze responsabil și cu bună-credință.

Nu se poate impune contra angajatului, iar în cazul în care o astfel de clauză este impusă, chiar și indirect, cu scopul de a-l împiedica pe salariat să-și exercite drepturile prevăzute de lege și ulterior se ajunge în instanță, acest aspect poate fi invocat, iar sarcina probei în conflictele de muncă este în sarcina angajatorului.

Deși este foarte puțin exercitat, dreptul oricărei persoane de a fi asistată de un consultant extern specializat în legislația muncii sau de un reprezentant al organizației sindicale (dacă este membru) la încheierea unui contract/act adițional, ar putea elimina situațiile în care astfel de clauze ar fi utilizate cu nerespectarea principiului bunei-credințe.

În această etapă angajatorul poate să-i prezinte persoanei pe care dorește să o angajeze, în detaliu, cum va funcționa o astfel de clauză, care sunt cele patru situații posibile și, nu în ultimul rând, scopul ei.

Tot în această etapă, angajatorul poate informa persoana respectivă cu privire la dreptul de a fi asistată pentru a se asigura că îi sunt respectate toate drepturile deși nu este impusă explicit de lege, precizarea acestui aspect.

Andreea Niculae

One comment

  • wikis.ro

    September 19, 2023 at 8:16 am

    Putem vedea ca includerea clauzei care stabileste incercarea de solutionare a conflictelor individuale de munca pe cale amiabila poate aduce imbunatatiri in cadrul relatiei dintre angajator si angajat. Astfel, este important ca angajatorul sa informeze angajatul cu privire la efectele reale ale acestei clauze, avantajele si dezavantajele pe care le presupune si sa-i ofere sansa de a se asigura ca ii sunt respectate toate drepturile. Cu toate acestea, sugerez ca angajatorul sa-i ofere angajatului oportunitatea de a fi asistat pentru negocierea conditiilor acestei clauze, astfel incat sa se asigure ca este respectat principiul bunei-credinte.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!