Deja nu mai este o noutate controversata practică a agenților de poliție care sancționează prezentarea de către participanții la trafic a poliției obligatorii RCA în format electronic odată cu restul documentelor. De-a lungul timpului, au existat foarte multe nemulțumiri legate de sancțiunile ce veneau din această direcție, motiv pentru care procesele-verbale încheiate de reprezentanții poliției erau contestate destul de des.
Practica companiilor de asigurări de a trimite polițele RCA în format electronic (cel mai des prin intermediul e-mail-ului) nu era întotdeauna văzută cu ochi buni de către organele de poliție abilitate să efectueze controlul documentelor. Desigur, în secolul vitezei, tot mai multe persoane preferau mijloacele de comunicare la distanță pentru a primi polițele RCA astfel încât să fie evitate deplasările la sediul asigurătorului.
Cert este faptul că nu exista o prevedere clară din conținutul căreia să reiasă modalitatea în care să fie prezentată polița RCA, iar în contextul unei interpretări ce putea fi atât în favoarea reprezentanților poliției cât și în favoarea persoanelor sancționate, a luat naștere un număr mare de dosare ce au avut ca obiect plângeri împotriva proceselor-verbale ale agenților constatatori.
Date fiind aceste condiții, Consiliul ASF (Autoritate de Supraveghere Financiară) a decis în cadrul unei ședințe ce a avut loc la finalul lunii august modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în ceea ce privește articolul ce reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.
Astfel, modificările intervenite au clarificat faptul că dovada încheierii asigurării obligatorii RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate poate fi reprezentată de: polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic sau dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.
Prevederile menționate mai sus au rezolvat astfel o problema des întâlnită și existenta de foarte mult timp în practică dar care însă era soluționată inclusiv de către instanțele judecătorești diferit, în funcție de interpretarea textelor legale.
Mai mult, în aceeași ședința a fost adoptat o altă modificare extrem de apreciată din punct de vedere practic prin intermediul căreia s-a stabilit faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la dată interogării, aspecte așteptate de foarte mult timp de către toți participanții la trafic.
Avocat Dragoș Oancea