Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleDecember 3, 20120

Etichetarea produselor alimentare – elemente de noutate

Noul Regulamentul EU privind etichetarea produselor alimentare – elemente de noutate

Regulamentul (UE) nr. 1169 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre începand cu 13 decembrie 2014, cu excepția articolului 9 alineatul (1) litera (l) (cerinţe privind etichetarea nutriţională) care se aplică de la 13 decembrie 2016 și a anexei VI partea B (cerinţe specifice privind carnea tocată), care se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Acest regulament îşi propune să creeze un spațiu la nivelul Uniunii în care produsele alimentare produse  și comercializate legal să circule liber,  ținând seama de necesitatea de a apăra interesele legitime ale producătorilor si consumatorilor și de a promova fabricarea de produse de calitate.

Faţă de legislaţia în vigoare aplicabilă etichetării produselor alimentare, Regulamentul (UE) nr. 1169  vine cu elemente de nouate, dintre care:

  • Obligativitatea etichetării nutriţionale.
  • Dimensiuni minime ale fontului folosit la editarea informaţiilor în funcţie de dimensiunea ambalajului.
  • Cerinţe de etichetare a produselor preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanţă.
  • Indicarea ţării de origine a ingredientului/ingredientelor primar(e) atunci când aceasta difera de ţara de origine a produsului alimentar.
  • Lista de menţiuni obligatorii ce vor însoţi denumirea produselor alimentare.
  • Cerinţe specifice privind denumirea ‘carne tocată’.
  • Indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru anumite tipuri de carne.
  • Introducerea de noţiuni noi precum : denumire curentă, denumire descriptivă, câmp vizual principal, ingredient primar, loc de provenienţă, nanomaterial fabricat.

Produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014 care nu respectă cerințele prevăzute de Regulamentul (UE) nr.1169  pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse alimentare.

Produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016 care nu respectă cerințele prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (l) pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse alimentare.

Produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 1 ianuarie 2014 care nu respectă cerințele prevăzute la anexa VI partea B pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse alimentare.

Comisia urmează să publice norme de aplicare a acestui regulament.

De ce este importantă etichetarea corectă a produselor alimentare ?

Etichetele produselor alimentare joacă un rol important în lupta împotriva obezității și bolilor legate de alimentație, care sunt responsabile pentru sute de mii de decese premature in fiecare an.

Etichetele oferă consumatorilor informații care poate să îi ajute să decidă ce să alegă ca parte a unui plan pentru o alimentație sănătoasă.

Producatorul trebuie să informeze consumatorul despre calitatea și proveniența produselor sale și nu numai, toate informațiile referitoare la produs pot fi găsite de consumator cu ajutorul etichetelor. Etichetele sunt purtătoare de informații necesare pentru ușurarea informării consumatorului dar și pentru operațiunile comerciale după cum urmează:

  • Data de fabricație al produsului;
  • Numele produsului;
  • Numele producătorului;
  • Conținutul produsului / ingrediente plus locul unde a fost produs.

Pentru detalii și consultanță în ceea ce privește etichetarea produselor alimentare vă rugăm să ne contactați.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!