Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleApril 3, 20241

Executarea silită

Metode de recuperare a creanțelor – 6. Executarea silită

Recuperarea creanțelor trebuie să aibă ca finalitate încasarea de către creditor a tuturor sumelor ce îi revin din partea debitorilor.

În acest sens, procesul de recuperare al creanțelor nu se finalizează cu obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile ci se finalizează cu executarea, voluntară sau silită, a sumelor ce fac obiectul acesteia.

În cazul în care, după obținerea unei hotărâri judecătorești executorii, debitorul achită în mod voluntar debitul, acesta evită cheltuielile și onorariile fazei de executare silită.

Executarea silită începe prin investirea unui executor judecătoresc cu o cerere de executare și este supusă încuviințării de către instanța de judecată. Ulterior încuviințării, actele și formele de executare silită pot începe.

Creditorul va putea urmări bunurile mobile ale debitorului, aflate la acesta sau la alte persoane, putând indica bunurile mobile asupra cărora ar dori să se facă executarea. Executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț. Dacă în termen de 15 zile de la aplicarea sechestrului nu au fost plătite suma datorată, toate accesoriile și cheltuielile de executare, executorul judecătoresc va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin: vânzare la licitație publică, vânzarea directă ori amiabilă (în acest caz cu acordul creditorului).

Prin urmărirea mobiliară se pot valorifica și sumele de bani, titlurile de valoare ori alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deținute în numele sau de către o terță persoană.

Creditorul va putea urmări și bunurile imobile, dreptul de uzufruct asupra unui bun imobil (dreptul de a folosi bunul unei alte persoane, de a culege fructele acestuia, întocmai ca și proprietarul, însă cu obligația de a-i păstra substanța), dreptul de superficie asupra unui bun imobil, în mod condiționat (dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia, asupra căruia superficiarul dobândește un drept de folosință), dreptul de servitute, (odată cu fondul dominant careia îi profita) bunurile accesorii, fructele și veniturile imobilului. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii de încuviințare a executării, debitorul nu plătește datoria, executorul judecătoresc va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin: vânzare la licitație publică, vânzarea directă ori amiabilă (în acest caz cu acordul creditorului).

Ultima etapă a executării silite este reprezentată de eliberarea și distribuirea sumelor obținute din executare. În situația în care la executarea silită a participat un singur creditor vorbim de eliberarea sumelor și în situația în care la executarea silită au participat mai mulți creditori este vorba de distribuirea sumelor proporțional cu creanța fiecăruia dintre creditori.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Vladimir Catargiu

Către: Metode de recuperare a creanțelor – 5. Cererea de chemare în judecată

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

One comment

  • Eses

    April 29, 2024 at 10:46 am

    Foarte informativ articolul despre executarea silita a creantelor! Este esential sa se recupereze sumele datorate de catre debitori, iar acest proces nu se opreste odata cu obtinerea unei hotarari judecatoresti favorabile. Sunt de acord ca executarea voluntara a datoriei este preferabila, pentru a evita cheltuielile si onorariile suplimentare. Insa, in cazul in care debitorul nu plateste in termen de 15 zile, trebuie initiata executarea silita, iar bunurile mobile si imobile pot fi sechestrate si valorificate. In plus, este important de mentionat ca sumele obtinute din executare sunt distribuite proportional intre toti creditorii. Va multumesc pentru informatii si pentru disponibilitatea de a raspunde la eventuale intrebari. Sunteti un avocat profesionist si de incredere!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!