Firmele cu cel puțin 10 angajați trebuie să negocieze Contractul Colectiv de Muncă
Când antreprenorii aud de Contract colectiv de muncă, se gândesc automat la sindicate, greve si societăți mari. Începând cu luna trecută, nu mai este cazul întrucât și societățile mai mici vor încheia aceste contracte colective de muncă.
Astfel, intrarea în vigoare, la data de 25 decembrie 2022, a Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, publicată în Monitorul Oficial nr.1238/2022, instituie o nouă obligație pentru angajatorii care au cel puțin 10 salariați si anume aceea de inițiere a negocierilor colective.
Înainte de această dată, doar firmele care aveau mai mult de 20 de angajați trebuiau să negocieze Contractul Colectiv de Muncă, acum această obligație revenind și firmelor mai mici, după ce societatea angajează a 10-a persoană.
Nu este relevant dacă sunt persoane care lucrează cu norma parțială sau care lucrează de la distanță, obligația de negociere subzistând și în aceste cazuri dacă există cel puțin 10 persoane care au încheiat un contract individual de muncă.
În concret ce vor trebui să facă aceste societăți? Vor trebui să ii anunțe pe salariați în primul rând de faptul că există obligația legală de a negocia Contractul Colectiv de Muncă, motiv pentru care angajații trebuie să iși aleagă reprezentanții. În vederea acestui lucru, societatea va trebui să le dea timpul necesar angajaților pentru a-și alege reprezentanți și de asemenea să le ofere un loc în cadrul societății unde aceștia pot sa aibă alegerile.
Reprezentanții salariaților vor informa angajatorul (conducerea societății respective) de faptul că au fost numiți astfel încât să poată începe negocierea Contractului Colectiv de Muncă.
Conform Art. 97 din legea dialogului social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi. Rezultă că după ce se aleg reprezentanții salariaților, este obligatorie negocierea contractului colectiv de muncă și nu încheierea acestuia.
Inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali – acest lucru insemnând că atât anajatorul cât și salariații pot trimite invitația pentru începerea negocierii. Durata negocierii este de maximum 45 de zile, dar durata maximă poate fi depăşită prin acordul părţilor.
Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni.
Un alt lucru foarte important de reținut este faptul că în cazul în care în urma negocierii, parțile încheie contractul colectiv de muncă, acesta trebuie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă care va verifica atât modalitatea de alegere a reprezentanților cât și dacă documentul conține toate clauzele obligatorii.
Avocat Elena Grecu
4 comments
Rogojina Elena
March 6, 2024 at 12:04 pm
Buna ziua,
Va adresez urmatoarea intrebare:,, O Casa de Ajutor Reciproc, care este afiliata Uniunii teritoriale Judetene si Uniunii Nationale a Caselor de Ajutor Reciproc, care are CCM inregistrat si transmis in teritoriu si care are 10 salariati, trebuie sa aiba si CCM la nivel de casa si transmis la ITM?
Grecu Partners
March 16, 2024 at 4:32 pm
Bună ziua!
Inițierea negocierii colective este obligatorie pentru companiile cu mai mult de 10 angajați, nu și obligația încheierii unui contract colectiv de muncă. Considerăm că aveți obligația privind inițierea negocierii colective, nu și de obligația încheierii unui contract colectiv de muncă.
Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745
Mondics Eva
June 13, 2024 at 2:12 pm
Daca la o societate există 10 salariați din care 2 sunt administratorii societății cu contract individual de muncă.
Atunci sunt obligați sa întocmescă contract colectiv de muncă? Se ia în calcul administratorii la stabilirea numărului de 10 salariați.Mulțumesc.
Grecu Partners
June 14, 2024 at 4:48 pm
Buna ziua!
Conform reglementărilor în vigoare, firmele care au cel puțin 10 angajați sunt obligate să inițieze negocieri pentru contractul colectiv de muncă, fără a fi necesar să îl și încheie. În acest sens, societatea trebuie să informeze angajații că aceștia trebuie să își aleagă un reprezentant al salariaților (acesta nu poate fi unul dintre cei doi administratori) pentru a negocia încheierea contractului colectiv de muncă.
În cazul în care cei doi administratori au contract individual de muncă, societatea este supusă acestei obligații.
Echipa GrecuPartners