Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
Andreea NiculaeArticoleFebruary 1, 20230

Introducerea Legii 22/2022 ce reglementează viza de lungă ședere în România pentru nomazii digitali.

În data de 14.01.2022 a fost adoptată Legea nr. 22 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, aceasta vizând persoanele care își doresc să se stabilească în România dar să lucreze pentru companii din afara țării. Aceștia au fost denumiți nomazi digitali.

Potrivit legii regimului străinilor în România, viza de lungă ședere permite intrarea și șederea pe teritoriul țării pe o perioadă care nu depășește 90 de zile, în scopul mai multor activități, inclusiv economice sau profesionale. Cele 90 de zile sunt cumulative, astfel încât cetățenii statelor UE și non-UE pot părăsi țara și reveni peste o perioadă de timp, zilele petrecute pe teritoriul României ne trebuind să depășească 90 de zile, altfel intrând în ședere ilegală.

Ce sunt nomazii digitali? Sunt împărțiți în două categorii, respectiv străinii angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României sau cei care dețin o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia își pot desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță.

Condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească sunt dispunerea de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele șase luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză și desfășurarea activității din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Printre documentele necesare pentru obținerea vizei se numără:

  • contractul de muncă încheiat cu o companie înregistrată în afara României;
  • un document prin care să fie prezentate toate datele de identificare și de contact ale companiei, precum și domeniul de activitate al acesteia;
  • un document prin care să fie atestat faptul că, la data solicitării vizei, străinul angajat sau, după caz, compania pe care o deține are achitate la zi impozitele, taxele și alte contribuții obligatorii;
  • dovada mijloacelor de întreținere obținute din activitatea desfășurată;
  • alte documente doveditoare pe care autoritățile române competente le solicită.

Prima prelungire a dreptului de ședere temporară se acordă pentru o perioadă de 6 luni iar prelungirile ulterioare ale dreptului de ședere temporară se pot acorda dacă străinul îndeplinește în continuare condițiile necesare și prezintă o adeverință de venit eliberată de organul fiscal competent.

Pentru mai multe detalii și ajutor în obținerea vizei de ședere ne puteți contacta prin intermediul site-ului greculawyers.ro/contact_grecuasociatii/ sau la numărul de telefon 031 426 0745.

Andreea Niculae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!