Preliminarii
Tichetele de vacanta se presupune ca vor putea contribui la dezvoltarea turismului in Romania. In luna februarie a fost aprobata de catre Guvernul Romaniei Ordonanta prin care Legea Tichetelor de Vacanta este promovata in pachetul de masuri anti-criza.
Ce sunt tichetele de vacanta?
Prevederile legii sustin ca salariatii din cadrul societatilor comerciale, companiilor nationale, societatilor nationale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, pot primi titluri nominative denumite tichete de vacanta. Acestea reprezinta un titlu de valoare finantat de catre angajator, fiind emise de catre unitatile emitente imputernicite in acest sens de Ministerul Finantelor Publice. Unitatea emitenta va deschide un cont bancar special, destinat exclusiv viramentelor pentru tichetele de vacanta, in acest cont angajatorul depunand lunar contributiile sale, dupa cum au fost de comun acord stabilite.
Important:
1. pentru a primi tichete de vacanta, salariatul trebuie sa consimta acest lucru.
2. conform art.5 alin.(1) al legii tichetelor de vacanta, sumele lunare cu care angajatorul contribuie sunt scutite la plata impozitului pe venitul global pentru salariat si, respectiv, sunt deductibile in limita salariului minim pe economie, la calculul impozitului pe profit.
Valoarea tichetelor de vacanta
Valoarea nominala a tichetelor de vacanta va fi data de contributia angajatorului, la care se adauga si dobanda calculata de banca unde este deschis contul. In ceea ce priveste plata pentru serviciile unitatii emitente, aceasta revine integral angajatorului si nu este inclusa in contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta. Mai este important faptul ca tichetele pot fi utilizate numai pentru servicii achizitionate si prestate pe teritoriul Romaniei, prin intermediul agentiilor de turism licentiate, care au contracte cu unitatea emitenta aleasa de catre angajator. Angajatorii vor putea acorda tichete de vacanta doar in cazul in care, in anul fiscal anterior, au obtinut profit sau venit, dupa caz.
Ordonanta de urgenta aprobata de guvern stipuleaza ca operatorii economici cu activitate de turism din Romania, care doresc sa accepte tichetele de vacanta ca modalitate de plata, pot deveni unitati afiliate acestui program daca sunt autorizati de catre Ministerul Turismului si detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate. Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetelor de servicii.
De asemenea, actul normativ prevede ca angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia si de prima de vacanta, in cursul anului fiscal.
Angajatorul si organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor de acest tip. Conform normelor metodologice de aplicare a ordonantei, pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde servicii de cazare, alimentatie publica, transport, tratament balnear si de agrement. Continutul minim al pachetului de servicii turistice cuprinde obligatoriu servicii de cazare (o noapte). Tichetele vor fi date angajatilor sub forma unor bonuri nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 de lei, prin intermediul unitatilor emitente avizate de Ministerul Finantelor. Este important de mentionat ca receptionerii nu vor putea da rest in bani la vouchere in cazul in care cazarea costa mai putin decat valoarea precizata pe bon.
Avantaje
Salariatii pot cere oricand, prin intermediul angajatorului, eliberarea tichetelor respective si le pot folosi pana la data de 31 decembrie a anului urmator celui in care au fost emise.
Pentru companii, avantajele acestei legi sunt considerabile. Astfel, putem mentiona fidelizarea personalului, care se face cu costuri mai mici, intrucat aceste tichete nu sunt impozabile, ci numai deductibile fiscal. Un salariat intors dintr-o vacanta reusita este mai eficient din punct de vedere profesional, capacitatea sa de munca fiind mai crescuta. Astfel, angajatul primeste o excursie cu cheltuieli personale mai mici, iar compania primeste inapoi un lucrator mai dinamic si mai productiv.
Beneficii sunt deci de ambele parti, atat firmele, cat si angajatii, avand de castigat.
In plus, alt castigator al promulgarii acestei legi este, fara indoiala, reprezentat de industria turismului, intrucat, ca urmare a aplicarii sistemului de tichete de vacanta, se estimeaza reducerea turismului „la negru”, nefiscalizat. Va creste deductibilitatea, precum si cererea in piata, iar cele mai multe unitati vor oferi servicii doar pe baza de decont prin banca, ca urmare a faptului ca tot sistemul este dublat de o circulatie a banilor prin banca.
Sanctiuni
Ca orice lege, si legea tichetelor de vacanta prevede sanctiuni. Astfel, vanzarea de catre salariati si comercializarea de catre agentiile de turism a tichetelor de vacanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei. In plus, acceptarea de catre unitatile de turism de tichete de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism.
Concluzii
Legea tichetelor de vacanta se incadreaza in randul masurilor utile in contextul crizei financiare, alaturi de planul anticriza elaborat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), care vizeaza incurajarea promovarii in randul tour-operatorilor a sistemului earlybooking, dar si dezvoltarea turismului regional in si din tarile invecinate.