Capitalul social reprezintă suma tuturor aporturilor efectuate de asociați în scopul constituirii și funcționării unei societăți. Factorii care stau la baza deciziei de majorare de capital sunt diverși, aceștia putându-se întinde de la faptul că ai nevoie de majorarea capitalului pentru extinderea activității, până la faptul că îți dorești să incluzi un acționar nou în companie.
În funcție de natura sa, capitalul social poate fi majorat prin două modalități:
- majorare prin aport de numerar (în situația în care se mărește valoarea capitalului social deja existent);
- majorare prin aport în natură (situația în care se face transferul de proprietate a unui bun de la asociat, ca persoană fizică, la societate).
Conform Legii nr. 31/1990, capitalul social al unei societăți se poate mări în următoarele moduri:
- Prin emisiunea de acțiuni noi;
- Prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar și/sau în natură;
Noile acțiuni sunt eliberate prin încorporarea rezervelor (cu excepția rezervelor legale), precum și a beneficiilor sau a primelor de emisiune ori prin compensarea unor creanțe lichide și exigibile asupra societății cu acțiuni ale acesteia.
Important de subliniat este că mărirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acțiunilor poate fi hotărâtă doar cu votul tuturor acționarilor, în afară de cazul în care este realizată prin încorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Acțiunile emise pentru majorarea capitalului social vor fi oferite spre subscriere, în primul rând, acționarilor existenți, proporțional cu numărul acțiunilor pe care îl posedă.
Hotărârea adunării generale privind majorarea capitalului social produce efecte numai în măsura în care este dusă la îndeplinire în termen de 18 luni de data adoptării.
Acțiunile emise în schimbul aporturilor în numerar vor trebui plătite, la data subscrierii, în proporție de cel puțin 30% din valoarea lor nominală și, integral, în termen de cel mult 3 ani de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotărârii adunării generale. În același termen vor trebui plătite acțiunile emise în schimbul aporturilor în natură. Atunci când s-a prevăzut o primă de emisiune, aceasta trebuie integral plătită la data subscrierii.
Avocat Bianca Dan