Începând cu luna decembrie 2014, producătorii de alimente trebuie să îndeplinească o serie de condiții suplimentare în ceea ce privește etichetarea produselor. Noile reguli vin pe filieră europeană, fiind impuse de Uniunea Europeană pentru asigurarea unei protecții suplimentare consumatorilor.
Noile reguli sunt impuse prin Regulamentul (UE) nr. 16/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare și de modificare a mai multor acte normative, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (nr. L 304 din 22.11.2011), acestea urmând a se aplica începând cu data de 13 decembrie 2014, cu excepția dispozițiilor privind obligația de a efectua o declarație nutrițională, care se va aplica începând cu 13 decembrie 2016.
Dorința consumatorilor de a fi informați în tot ceea ce privește proveniența, ingredientele și valorile nutriționale ale produselor alimentare nu a trecut neobservată de către UE, reglementările noi în domeniu urmând a îmbunătăți considerabil posibilitățile reale ale consumatorilor de a cumpără produse ale căror informații esențiale pot fi atât identificate facil, cât si ușor de înțeles.
Așadar, consumatorul va dispune de informații esențiale, lizibile și ușor de înțeles pentru a cumpăra produse în cunoștință de cauză.
În plus, din considerente de sănătate publică, noile reglemntări europene obligă la evidențierea, prin scris îngroșat, a alergenilor, care vor trebui menționați în cadrul listei de ingrediente, și nu separat.
Lista menționată în noile reglementări cuprinde 14 substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe:
– cereale care conțin gluten (grâu, ovăz, secară, orz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora si produse derivate);
– crustacee și produse derivate;
– ouă și produse derivate;
– pește și produse derivate;
– arahide și produse derivate;
– soia și produse derivate;
– lapte și produse derivate;
– fructe cu coajă lemnoasă (migdale, alune de pădure, nuci, nuci Caju, nuci Pecan, nuci de Brazilia, fistic, nuci de macamedia și nuci de Queensland, precum și produse derivate);
– țelină și produse derivate;
– muștar și produse derivate;
– semințe de susan și produse derivate;
– dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru in SO 2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor;
– lupin și produse derivate;
– moluște și produse derivate.
Pe lângă sporirea protecției conferite consumatorilor, noile reglementări își propun să sprijine producătorii de alimente din spațiul european. Astfel, pentru a putea concura cu importurile din țări terțe, etichetele de calitate pentru produsele agricole vor fi mai facil de înregistrat și folosit. În acest sens, va fi instituit un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calității produselor alimentare, precum carnea proaspătă, brânza, berea, legumele, uleiurile, pâinea și produsele de patiserie – care sunt originare dintr-o anumită zonă geografică sau au fost prelucrate în conformitate cu practici tradiționale.
În plus, produsele „light” și „low-fat” vor putea beneficia de etichetarea facultativă, această condiție putând fi introdusă de statele membre pe bază de voluntariat. Vinurile și băuturile spirtoase rămân în continuare excluse.
Rețetele tradiționale vor beneficia de protecție alături de metodele tradiționale de producție, sistemul STG (specialitate tradițională garantată) fiind revizuit în acest sens. Pentru a putea aplica etichete STG, producătorii de alimente vor trebui să dovedească utilizarea pe o piață internă, timp de cel puțin 2 generații (50 de ani), comparativ cu o generație (25 de ani), cum se prevede în prezent.
Producatorii si importatorii de diverse bunuri ar trebui sa verifice daca Regulamentul (UE) nr. 16/2011 al Parlamentului European afecteaza in vreun fel etichetele produselor comercializate si sa dispuna modificarea de urgenta a acestora in cazul in care acestea nu sunt conforme.
Regula va fi ca incepand cu data de 13 decembrie 2014 toate produsele sa fie etichetate in mod corespunzator, singura exceptie fiind cea privind produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014 care nu respectă cerințele prevăzute de regulamentul 1169/2011 ce vor putea fi comercializate până la epuizarea stocurilor acestor produse alimentare.