Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
Av. Ana Maria NistorAugust 18, 20220

Noi obligații privind plata cu cardul pentru firmele care realizează o cifră de afaceri mai mare de 10 000 de euro

Recent a fost publicată Ordonanța nr. 16/ 2022 privind modificarea și completarea Codului Fiscal (Legea nr. 227/ 2015) care va avea efecte și asupra persoanelor jurdice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro.

Conform Ordonanței de Guvern nr. 99/ 200, comerțul cu ridicata reprezintă activitatea desfășurată de comercianți constând în cumpărarea produselor în cantități mari (en gros) și revânzarea acestora, iar comerțul cu amănuntul (de detail) vizează vânzarea direct către consumatori pentru uzul personal al acestora.

Măsura reprezintă o urmare a faptului că, în ultima perioadă, metoda plății cu cardul a devenit intens folosită, pe de-o parte, iar pe de altă parte este un mijloc de prevenție împotriva evaziunii fiscale atât în cazul comercianților, cât și în cel al prestatorilor de servicii.

Plata cu cardul, în sens larg, include acceptarea ca mijloace de plată a

  • cardurilor de debit;
  • cardurilor de credit;
  • cardurilor preplătite.

prin intermediul unui terminal POS și/ sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicați ce facilitează acceptarea plăților electronice, conform legii.

Până la acest moment, firmele erau obligate să ofere posesorilor de carduri posibilitatea de a le utiliza în cazul în care realizau o cifră de afaceri mai mare de 50 000 de euro, însă, începând din luna ianuarie 2023, pragul va fi cel menționat de 10.000 de euro.

De asemenea, este important de menționat că, pentru a aprecia momentul de la care firmele ar trebui să ofere această posibilitate posesorilor de carduri, se va lua în considerare trimestrul următor celui în care încasările din anul respectiv depășesc limita menționată, iar pentru a se determina valoarea în lei se va calcula la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României din ultima zi a anului precedent.

Nerespectarea dispozițiilor legale privind obligativitatea introducerii plății cu cardul este sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.  Și refuzul persoanei juridice de a a accepta ca mijloc de plată cardul constituie, conform Ordonanței de Urgență nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, contravenție și se sancționează în consecință. Amenzile pot fi cuprinse între 5.000 de lei și 7.500 de lei.

Avocat Ana Maria Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!