Noua reglementare a concediului de îngrijitor din Codul Muncii, salariații care vor avea nevoie să acorde îngrijire rudelor sau celor cu care locuiesc pentru boli grave o vor putea face, iar angajatorii au obligația de a oferi acest tip de concediu salariaților.
Concediul de îngrijitor a fost recent reglementat în Codul Muncii și este definit ca fiind concediul cu o durată de maximum cinci zile și care va fi acordat în situațiile în care un salariat trebuie să îngrijească o rudă sau o altă persoană din gospodăria sa care e grav bolnavă.
Este reglementat și cazul în care este vorba de o persoană care nu îi este rudă sau soț, dar care locuiește în gospodărie cu salariatul, in acestă situație sunt necesare acte din care să rezulte același domiciliu sau reședință, cel puțin pe perioada concediului de îngrijire.
Conform legii în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării scrise, angajatul trebuie să aducă documentele doveditoare. Cel mai important dintre aceste documente fiind cel medical, care atestă problema medicală gravă a terțului și care poate fi inclusiv un bilet de externare. Lista problemelor medicale grave pentru acordarea concediului de îngrijitor conține mai multe categorii de afecțiuni, de la cele oncologice, la cele neurologice, digestive, ale sistemului cardiovascular sau de psihiatrie.
Dacă refuză acordarea acestui concediu, firmele riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei. Spre deosebire de concediile medicale, pentru acest tip de concediu nu este prevăzută nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau muncă, iar timpul petrecut în concediul de îngrijitor nu afectează durata concediului anual de odihnă. Angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.
Se poate ajunge în situația în care angajatorul va plăti taxele majorate în urma concediului de îngrijitor, în momentul în care angajatul ce deține salariul minim pe economie solicită un astfel de concediu, drepturile sale salariale din luna respectivă pot fi sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, iar sumele reprezentând contribuțiile și impozitul pe care angajatorul trebuie să calculeze, să le rețină și să le vireze vor fi sub nivelul stabilit.
Andreea Niculae