Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Noutate legislativă privind suplimentele alimentare

Noutate legislativă – Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare

[boc_spacing height=”20px”]

Timp de mai mulți ani adoptarea Legii suplimentelor alimentare a fost amânată, aceasta fiind supusă și unui control de constituționalitate. Odată stabilit faptul că aceasta este constituțională, Legea nr. 56 / 2021 privind suplimentele alimentare a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 1 aprilie 2021. Momentan nu sunt clarificate toate aspectele cu privire la această lege, urmând să fie adoptate normele de punere în aplicare. Astfel, Ministerul Sănătății are la dispoziție un termen de 90 de zile pentru a elabora aceste norme, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Menționăm faptul că anterior adoptării Legii, cadrul de reglementare a suplimentelor alimentare era unul general, această modificare legislativă având un puternic impact asupra sectorului de suplimente. De asemenea, odată cu această schibare, legislația națională se apropie de legislațiile europene în vigoare în acest domeniu.

[boc_message type=”e.g. information, success, attention, warning_msg”]Pentru procedura privind notificarea suplimentelor alimentare vă rugăm să ne contactați[/boc_message]

În primul rând, conform legii, suplimentele alimentare sunt produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar și care reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, singure sau în combinație. Acestea sunt comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsule, comprimate, pilule sau alte forme similare, cașete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picurător și alte forme similare de lichide și pulberi destinate să fie luate în cantități mici, unitare, măsurate.

Astfel, atragem atenția asupra faptului că suplimentele alimentare se comercializează consumatorului final numai în formă preambalată.

Important de reținut este faptul că Ministerul Sănătății este autoritatea competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de:

  1. vitamine, minerale;
  2. amestecuri de vitamine și/sau minerale;
  3. substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale;
  4. amestecuri de vitamine și/sau minerale cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale;
  5. amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale;

Pentru a putea comercializa suplimentele alimentare, acestea trebuie să fie anterior notificate la Ministerul Sănătății. De asemenea, în cazul suplimentelor notificate într-un stat membru UE, acestea beneficiază de recunoaștere mutuală.

[boc_message type=”e.g. information, success, attention, warning_msg”]Pentru procedura privind notificarea suplimentelor alimentare:

DETALII DE CONTACT: (+4) 021 796 4160  /  (+4) 0799 938 761[/boc_message]

Legea abordează și aspectele privind publicitatea, astfel încât, în orice formă de prezentare, fie că vorbim de etichetă sau de comunicări comerciale, este interzisă atribuirea proprietăţilor de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi, precum și utilizarea afirmaţiilor directe sau care să sugereze faptul că alimentaţia variată şi echilibrată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive.

De asemenea, eticheta suplimentelor trebuie să îndeplinească anumite cerințe, precum precizarea următoarelor elemete:

  1. numele categoriilor de nutrienți și/sau de alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic ce caracterizează produsul;
  2. doza zilnică recomandată de producător;
  3. avertismentul de a nu se depăși doza zilnică recomandată de producător;
  4. atenționarea că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație variată și adecvată;
  5. atenționarea că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor

 

O noutate foarte important o reprezintă avizarea materialelor publicitare de către Ministerul Sănătății.

În cazul în care se vor constata încălcări în ceea ce privește etichetarea și publicitatea, Ministerul Sănătății va sesiza ANPC pentru sancționarea operatorilor economici implicați.

 

Astfel, constituie contravenţii următoarele fapte:

  1. etichetarea neconformă cu legislaţia în vigoare a suplimentelor alimentare;
  2. încadrarea suplimentelor alimentare în altă categorie de produse alimentare sau dispozitive medicale, cu scopul eludării dispoziţiilor prezentei legi;
  3. comercializarea suplimentelor alimentare care au depăşit data durabilităţii minimale;
  4. comercializarea suplimentelor alimentare fără certificat de notificare;
  5. nerespectarea prevederilor legale referitoare la ingredientele din lista plantelor admise în suplimentele alimentare, preluată de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi din lista substanțelor cu efect nutriţional sau fiziologic admise în suplimentele alimentare;
  6. publicitatea neconformă cu legislația în vigoare a suplimentelor alimentare

Amenzile prevăzute pornesc de la 3 000 RON, iar cuantumul maxim este de 15 000 RON.

Astfel, Legea suplimentelor detaliază anumite aspecte privind comercializarea suplimentelor alimentare și aduce schimbări semnificative față de reglementările anterioare. Cadrul de reglementare a acestui sector urmează a fi clarificat prin adoptarea normelor de punere în aplicare.

 

Maria Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!