Mulți antreprenori își pun problema alegerii formei adecvate de organizare a firmei. Astfel, alegerea se face de cele mai multe ori dintre PFA (persoană fizică autorizată) și SRL (societate cu răspundere limitată).
Între cele două forme există numeroase diferențe, pe mai multe laturi, precum activitate sau taxe, iar decizia trebuie să fie fundamentată pe o analiză de avantaje și dezavantaje pe fiecare dintre cele două le implică.
CE ÎNSEAMNĂ PFA/SRL?
PFA-ul este o întreprindere economică ce nu are personalitate juridică, iar titularul raspunde cu bunurile personale.
SRL-ul este o societate, având personalitate juridică, iar răspunderea se angajează în limita capitalului social.
ACTIVITATE
PFA-ul presupune munca persoanei respective, aceasta fiind centrul activității acestei forme de organizare, motiv pentru care pot exista maximum 5 coduri CAEN și maximum 3 angajați, în timp ce în cazul unui SRL, nu există asemenea restricții, numărul angajaților fiind nelimitat. De asemenea, pot fi alese mai multe coduri CAEN pentru a putea desfășura mai multe activități economice din domenii diferite.
Pentru a înființa un PFA trebuie făcută dovada pregătirii profesionale și / sau a experienței profesionale ale solicitantului în domeniul de activitate prin documente justificative, precum diplome de studiu sau adeverințe, cerință inexistentă pentru SRL.
COSTURI DE ÎNFIINȚARE
PFA-ul nu necesită depunerea capitalului social, iar taxele notariale sunt de aproximativ 100 de lei, iar pentru Registrul Comerțului nu se percep taxe.
SRL-ul presupune mai multe costuri pentru înființare: pentru Registrul Comerțului se percep o taxă în valoare de 122 de lei, pentru publicarea rezoluției în Monitorul Oficial, iar capitalul social minim este de 200 de lei. În ceea ce privește taxele notariale, acestea sunt de aproximativ 100-150 de lei.
TAXE ȘI CONTABILITATE
Pentru PFA se plătește impozit pe venitul net de 10%. Dacă venitul net lunar este egal / depășește salariul minim pe economie, se plătesc contribuțiile sociale calculate la salariul minim pe economie (pensie 25% și sănătate 10%).
Avantajul PFA-ului este faptul că se pot scoate bani din firmă oricând, fară a se plăti impozit, iar contabilitatea este relativ simplă, fiind necesar să se depună o singură declarație pe an, motiv pentru care nu este necesar un contabil autorizat.
În ceea ce privste SRL-ul, se plătește impozit pe venit de 1% dacă există minim un angajat și 3% în cazul în care nu există anagajati. Atunci când cifra de afaceri este de 1 000 000 de euro, se plătește impozit pe profit de 16%, iar profitul distribuit asociaților se impozitează cu 5%..
Față de un PFA, SRL-ul presupune o procedură amplă în ceea ce privește contabilitatea, fiind nevoie de un contabil care să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, salariaților și care să fie responsabil de completarea și depunerea declarațiilor fiscale.
Maria Luca