Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Primele de sărbători și impozitarea acestora

Având în vedere că se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, iar tot mai mulți dintre angajatori doresc să recompenseze activitatea foarte bună a angajaților, apar tot mai des întrebări referitoare la cuantumul sumelor ce pot fi acordate în acest sens, modul în care se acordă și mai ales către cine pot fi acestea acordate.

Legislația care reglementează acordarea acestor prime este destul de clară și specifică atât în ceea ce privește perioada când pot fi acordate dar și limitele în care să se încadreze fără a fi impozitate.

Mai precis, este vorba despre articolul 76 (4) lit. a) din Codul Fiscal care prevede următoarele:

(4)Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

  1. a) (…) veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora (…).

Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Astfel, cadourile în bani oferite cu ocazia sărbătorilor menționate mai sus – Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie– și, bineînțeles, în limita a 150 lei nu sunt venituri impozabile. O prevedere similară regăsim și în cadrul articolului 142 lit. b) Cod Fiscal care, practic, reia cele menționate la articolul 76 (4) lit. a) și precizează că nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale aceste venituri. De asemenea, articolul 160 din Codul Muncii menționează că “Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.”

Discutând concret pe marginea unui exemplu, putem analiza situația ipotetică a unui angajat, parinte a doi copii minori și care ar trebui să primească din partea angajatorului primă cu ocazia sărbătorii Crăciunului. În acest caz, respectivului angajat îi poate fi atribuită suma de 150 lei pentru fiecare copil minor al acestuia, ajungând până la totalul de 450 lei acordați cu titlu de primă  de Crăciun.

Important de menționat este că astfel de venituri pot fi acordate și fără a fi menționate în cadrul contractului de muncă prin intermediul unei decizii interne a angajatorului care să stabilească cuantumul acestora.

 

Avocat Dragos Oancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!