Protejarea vamală a drepturilor de proprietate intelectuală

Importul și comerțul cu bunuri / mărfuri contrafacute și opere piratate reprezintă un pericol pentru afacerile legale și dezvoltarea societăților.

Foarte multe companii au reprezentanți legali care le oferă consultanță și reprezentare vamală, pentru verificarea mărfurilor care intră prin granițele Romaniei. Pentru clienții noștri oferim serviciul de protecție vamală a drepturilor de proprietate intelectuală cât și reprezentare în instanță în cazul în care se dorește obținerea de daune în urma încălcării drepturilor.

Domeniul de aplicare – Regulamentul (CE) nr. 1383/2003 se aplică tuturor mărfurilor suspectate a încălca un drept de proprietate intelectualã şi care sunt:

  • introduse pe teritoriul Comunităţii Europene pentru a fi puse în liberă circulaţie, exportate sau reexportate,
  • descoperite, cu ocazia unui control vamal efectuat asupra mărfurilor care intră sau ies de pe teritoriul vamal comunitar, când sunt plasate sub un regim vamal suspensiv, sau plasate într-o zonă liberă sau antrepozit liber, având în vedere modul în care sunt definite aceste regimuri sau destinaţii vamale în Regulamentul (CEE) nr. 2913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar.

Se consideră mărfuri care aduc atingere la dreptul de proprietate intelectuală următoarele:

  1. Mărfuri contrafacute – încalcarea mărcilor, Ex: îmbrăcaminte, electronice, cosmetice, jucării, produse agricole (semințe), produse electrocasnice, etc. – importate care poartă denumire similară sau chiar identică cu produsele clienților noștri.
  2. Opere piratate (programe de calculator)
  3. Mărfuri care aduc atingere drepturilor asupra unei denumiri de origine sau unei indicaţii geografice, a unui brevet de soi de plante, a unui brevet de invenţie, a unui certificat suplimentar de protecţie.

În cazul în care aveți nelămuriri în privința acestui tip de servicii oferit de avocații noștri sau doriți mai multe informații, vă rugăm să ne contactați.