Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență recent, legislația privind concurența, în concret Legea nr. 21/1996, urmează a suferi o serie de modificări ca urmare a procesului de transpunere a unei directive europene a carei dispozitii trebuiau introduse în legislația națională din 2021.
Proiectul de OUG prevede posibilitatea Consiliului Concurenței de sancționare a societății-mamă în situația în care o filială încalcă dispozițiile privind concurența. Suplimentar, se va putea atrage inclusiv răspunderea personală a celor care fac parte din unitatea economică, mai exact a angajaților, în solidar cu celelalte persoane juridice care o constituie pentru plata cuantumului amenzii aplicate pentru încălcarea săvârșită.
În ceea ce privește mijloacele de probă ce vor putea fi utilizate în fața Consiliului Concurenței, vor fi admisibile dovezile relevante cum ar fi: declarațiile orale, mesajele electronice, înregistrările şi orice alt obiect care conţine informaţii, indiferent sub ce formă şi indiferent de tipul suportului pe care sunt stocate informaţiile.
Proiectul de OUG include și un caz de nepedepsire, fie prin neimpunerea unei sancțiuni, fie prin reducerea pedepsei, față de persoanele fizice, actuali și foști directori, administratori, respectiv alți membri ai personalului întreprinderii dacă aceasta depune la Consiliul Concurenţei o cerere de imunitate la amenzi, anterior informării respectivei persoane de către autoritățile competente cu privire la procedurile care conduc la impunerea de sancțiuni și sub condiția ca persoana în cauză sa colaboreze activ cu autoritatea competentă.
Referitor la durata procedurilor efectuate de Consiliul Concurenței, proiectul prevede că acestea se vor desfășura într-un interval de timp rezonabil, ținând seama, conform notei de fundamentare a proiectului, de particularitățile fiecărui caz în parte, în special în funcție de context, de conduita părților în cursul procedurii, de importanța cauzei pentru diferitele întreprinderi, respectiv de gradul de complexitate.
Nu în ultimul rand, pentru garantarea bunei funcţionări a pieţei interne, proiectul în cauza cuprinde și dispoziții privitoare la asistența reciprocă dintre Consiliul Concurenţei și Comisia Europeană, respectiv celelalte autorităţi de concurenţă în cadrul Reţelei europene în domeniul concurenţei. În acest sens, autoritățile vor putea coopera în ceea ce privește strangerea probelor, notificării deciziilor, respectiv executării sancțiunilor atunci când întreprinderile vizate nu au o prezență legală pe teritoriul autorității solicitante.
Atragem atenția asupra faptului că proiectul de ordonanță de urgență nu este încă aplicabil, fiind necesară adoptarea acestuia de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.
În cazul în care aveți nelămuriri cu privire la informațiile mai sus menționate, vă rugăm să ne contactați pentru a beneficia de serviciile noastre de consultanță juridică specializată în domeniul legislației privind concurența. Suntem aici pentru a vă oferi asistență și informații necesare în legătură cu modificările legislative recente.
➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@grecupartners.ro
Av. Elena-Alexandra Chiorescu