Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleMarch 6, 20241

Sancționarea disciplinară a angajatului

Sancționarea disciplinară a angajatului. Importanța Regulamentului Intern în companie

Sancționarea disciplinară a angajaților este un subiect foarte important în lumea afacerilor și al muncii, deoarece este o modalitate utilizată de către angajatori pentru a impune regulile și normele în cadrul firmei. Sancționarea angajaților se referă la aplicarea unor măsuri punitive față de cei care încalcă Regulamentul Intern, respectiv politicile si procedurile interne de lucru.

Una dintre cele mai comune sancțiuni disciplinare este avertismentul verbal sau scris. Aceasta este o măsură aplicată în general pentru încălcările minore sau pentru cazurile în care angajatul a comis o abatere pentru prima dată. Avertismentul verbal poate fi administrat într-o conversație privată între angajat și superiorul ierarhic, informându-l despre acțiunile sale și consecințele acestora. Avertismentul scris este documentat și adăugat în dosarul angajatului și poate fi utilizat ulterior în cazul unor cercetări disciplinare.

În cazurile extreme, sancțiunea disciplinară poate include chiar și concedierea angajatului. Aceasta este aplicată pentru abateri foarte grave, cum ar fi furtul, absențe nemotivate sau violarea gravă a regulilor interne de securitate sau confidențialitate. Înainte de a lua o astfel de decizie, angajatorii trebuie să respecte procedurile legale și să efectueze cercetarea disciplinară conform prevederilor din Codul Muncii.

In Codul muncii, la art. 242 se prevede ca Regulamentul intern trebuie să conțină, în mod obligatoriu:

– reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;

 – abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;

 – reguli referitoare la procedura disciplinara.

Prin urmare, angajatorul stabilește prin Regulamentul intern care sunt regulile de conduită și disciplină la locul de muncă, care sunt faptele ce pot constitui abateri disciplinare si cum acestea pot fi sancționate în funcție de gravitatea sau repetabilitatea lor.

Regulamentul intern trebuie adus la cunostinta tuturor angajaților în prima zi de activitate. Angajatorul trebuie să demonstreze că a informat salariatul, în caz contrar nu va putea folosi prevederile regulamentului intern impotriva acestuia.

Pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare, procedura disciplinară trebuie reglementată de fiecare angajator prin Regulamentul intern.

Singurele sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate angajaților sunt prevăzute în Codul muncii.

În concluzie,  pentru a evita manifestarea unor comportamente nedorite la locul de munca, angajatorul trebuie să le defineasca, să le interzică și să le sancționeze prin Regulamentul intern. Regulamentul intern este documentul esential prin care angajatorul stabileste toate regulile – ce este permis, ce nu este permis – aplicabile la locul de munca. In opinia noastra este posibil ca un regulament standard copiat de pe internet sau din alte surse sa nu acopere toate situatiile specifice pentru o societate.

Recomandăm ca Regulamentul Intern să fie particularizat și adaptat la activitatea societății și la situațiile care pot apărea în domeniul de activitate.

De asemenea, angajatorul poate lua măsuri de informare a salariaților cu privire la comportamentele acceptate și la comportamentele interzise la locul de munca, inclusiv prin susținerea unui traininguri.  Aceste informari sau traininguri pot fi efectuate la intervale de timp regulate astfel încât salariații să conștientizeze importanța unui comportament adecvat la locul de muncă.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

One comment

  • card recenzii google

    April 5, 2024 at 12:12 pm

    Respectarea acestora va asigura o buna functionare a companiei si un mediu de lucru sanatos si eficient.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!