Pentru ca foarte multe startup-uri din domeniul IT&C urmăresc atragerea de investiții, este foarte important ca anterior efectuării unui asemenea pas să își protejeze în mod corespunzător creația. Finanțările pentru sectorul IT&C sunt destinate inovațiilor, iar inovarea este strâns legată de brevetabilitate.
În acest context, din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de obținerea unui brevet” sau “patent”.
Cum poate fi obținut un brevet în industria software?
În general, în România, precum și la nivel european programele de calculator ar putea fi patentate dacă prezinte efecte tehnice dincolo de cele normale. Cerința caracterului tehnic este îndeplinită daca, pentru a pune în aplicare invenția, este nevoie de o serie de specificații tehnice, care se reflecta în produsul solicitat spre înregistrare.
Din practică pot fi desprinse câteva exemple a ceea ce este considerat a fi „tehnic”, respectiv:
- procesarea datelor cu implicații asupra controlului unui proces industrial;
- procesarea care are afectează modalitatea în care un computer operează;
- un echipament fizic precum un calculator ori o parte componentă a acestuia.
În practică, pot să existe soluții IT care nu se califică pentru protecție prin brevet, însă ar putea fi înregistrate ca modele de utilitate: spre exemplu, o soluție IT care conduce la îmbunătățirea unei alte tehnologii.
Estimarea șanselor de brevetabilitate se realizează de la caz la caz, luând în considerare efectul tehnic și funcționalitățile tehnice, aplicabilitatea practică si aspectul inovator al respectivei invenții.
Brevetul nu este valabil oriunde
Brevetul conferă protecție pentru o perioadă de douăzeci de ani, doar în țara sau țările în care a fost obținut. Brevetul ca și marca este teritorial.
O societate din România ori un inventator român poate solicita protecție prin brevet:
- La nivel național, în România, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM);
- La nivel regional, la Oficiul European al Brevetelor (EPO);
- La nivel internațional, la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO).
Procedura de obținere a brevetului este complexă și diferă în funcție de nivelul la care se dorește protecția (național, regional, internațional).
Avocat Ada Grozea