Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Sporul de weekend

Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, una uniformă – opt ore pe zi, timp de cinci zile, cu două zile de repaus, iar repausul săptămânal minim este de 48 de ore consecutive, care sunt, deobicei, în zilele de sâmbăta și duminica. Dacă munca nu se desfășoară în acest mod, în sensul că angajatul lucrează și în weekend, ca regulă, sau în mod excepțional, atunci trebuie analizate cu atenția câteva aspecte particulare din Codul Muncii.

Codul muncii nu obligă angajatorii să introducă în contractele individuale faptul că sâmbăta și duminica nu sunt zile de repaus. Cu toate acestea, în regulamentul intern sunt obligatorii a se menționa zilele de repaus săptămânal, dacă nu există uncontract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate. – În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul internȚ.

Acordarea repausului săptămânal de minimum 48 de ore consecutive nu e negociabilă, ci obligatorie pentru angajator. Programul angajatului nu poate fi, în mod constant, de așa natură încât să nu lege niciodată două zile de repaus consecutive.

Pentru munca în zilele de sâmbătă și duminică se acordă în mod obligatoriu un spor la salariu negociat de angajtor și angajat – sporul poate fi stabilit prin contractul individual sau colectiv de muncă și nu poate fi unul derizoriu (de exemplu, 1% din salariu).

Art. 137 alin. (2) din Codul muncii stabilește că, în situația în care repausul saptamanal se acordă în alte zile decât sâmbătă și duminica, salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, dupa caz, prin contractul individual de muncă.

Astfel, legiuitorul a stabilit numai obligația de a acorda un spor pentru situația in care repausul saptamanal se acordă în alte zile decât sâmbătă și duminica lăsând părților libertate deplină în stabilirea cuantumului și a condițiilor acordării acestuia prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Prin urmare, atât timp cât legea nu impune nicio condiție în acordarea sporului pentru repausul saptamanal în alte zile decât sâmbătă și duminica, ci doar a prevăzut că trebuie negociat  sub formă de procente sau în cuantum fix.  Cuantumul, modalitatea de calcul și orice altă condiție ce ține de sporul de repaus săptămânal trebuie să fie negociate cu angajatul și menționate în contractul colectiv sau individual de muncă.

➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@grecupartners.ro

Avocat Ana Maria Nistor

2 comments

  • Mindblown

    December 20, 2023 at 1:46 pm

    Buna ziua! Am primit o oferta de munca de la un call-center si voi lucra de luni pana duminica, cate 5 zile pe saptamana. Persoana cu care am vorbit la telefon cand mi s-a comunicat oferta salariala a spus ca nu se ofera un spor de weekend intrucat ti se ofera repausul saptamanal in alte zile atunci cand lucrezi sambata si/sau duminica. Din experienta anterioara si citind legislatia muncii eu stiu ca se acorda atat liber in alte zile ale saptamanii astfel incat sa muncesti 5 zile pe saptamana (40 de ore) dar este obligatoriu acordarea unui spor la salariu pentru orele lucrate in weekend (de obicei in jur de 25-30% sau chiar o suma fixa per zi de weekend lucrata). Intrebarea mea este daca angajatorul refuza sa mentioneze un spor de weekend in contractul individual de munca desi este obligat legal sa il negocieze si sa il acorde si eu semnez contractul dupa ce mi-am exprimat nemultumirea cu privire la acest aspect mai am dreptul ulterior de a ma adresa instantei pentru a recupera banii care nu mi-au fost acordati asa cum era legal sa mi se acorde? Nu am mai intalnit pana acum un angajator care sa interpreteze in felul acesta legea (eronat din punctul meu de vedere). Pot dovedi oricand discutia avuta intrucat apelul a fost inregistrat si persoana cu care am vorbit s-a recomandat ca reprezentand compania care ma angajeaza.

    Reply

    • Grecu și Asociații

      December 21, 2023 at 5:18 pm

      Bună ziua,

      Pentru munca în zilele de sâmbătă și duminică se acordă în mod obligatoriu un spor la salariu, negociat de angajator și angajat – sporul poate fi stabilit prin contractul individual sau colectiv de muncă și nu poate fi unul derizoriu (de exemplu, 1% din salariu). Art. 137 alin. (2) din Codul muncii stabilește că, în situația în care repausul săptămânal se acordă în alte zile decât sâmbătă și duminică, salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. Sporul de weekend se menționează obligatoriu în CIM. Pentru mai multe detalii și pentru a înțelege concret situația dumneavoastră, vă așteptăm la biroul nostru pentru consultanță juridică. În măsura în care deplasarea nu este oportună, putem stabili o întâlnire online.

      O zi buna!
      Grecu Partners
      031 426 0745
      office@grecupartners.ro

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!