Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Statutul lucrătorului cultural profesionist

Cei ce lucrează în sectorul cultural vor putea avea parte de multiple avantaje, prin obținerea statutului de Lucrător Cultural Profesionist.

Pentru a dobândi statutul de Lucrător Cultural Profesionist este necesar ca cei interesați să solicite la registrul Lucrătorilor Culturali Profesioniști care urmează a fi înființat, înregistrarea ca Lucrător Cultural Profesionist.

Pentru a le fi aprobată înregistrarea, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții impuse de lege. În acest sens, solicitanții trebuie sa dovedească cu documentele fiscale emise de autoritatea competentă că cel puţin 50% din veniturile cumulate supuse impozitului pe venit, în anul fiscal anterior cererii de înregistrare, au fost realizate din activități culturale, iar activitățile prestate în mod concret de către autorul sau artistul interpret şi executant, şi/ sau persoana fizică ce desfăşoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, să fie una dintre activitățile listate în anexă.

Odată aprobată înregistrarea în registrul Lucrătorilor Culturali Profesioniști, este necesară și înregistrarea fiscală ca Lucrător Cultural Profesionist, care este valabilă pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, putând fi însă prelungită cu alți trei ani, fără o limitare impusă, cu condiția ca, în acei trei ani, măcar jumătate din veniturile obținute să fi fost din activități ca LCP.

Deși, LCP va trebui să depună declarația unică și să-și declare și fiscalizeze veniturile, aceștia nu vor trebui să plătească impozitul pe venit, ci doar contribuțiile sociale.

Impozitul datorat de LCP pentru veniturile realizate din contracte de desfăşurare a activităţii culturale se reţine la sursă de către plătitorul de venit la momentul plăţii veniturilor.

De asemenea, LCP vor fi asigurați pentru concedii medicale și în anumite condiții vor avea dreptul la indemnizații de șomaj, iar perioada în care persoana fizică a fost înregistrată ca LCP va reprezenta vechime în muncă şi în specialitate.

Printre altele, legislația în vigoare mai prevede și dreptul de utilizare a sălilor de spectacole și concerte sau a altor spații, acordat de autoritățile administrației publice locale Lucrătorilor Culturali Profesioniști, în vederea dezvoltării carierei profesionale a acestora.

Încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată este una din cauzele de suspendare ale statutului de LCP, iar încheierea unui contract de muncă perioadă nedeterminată duce la încetarea acestui statut.

OUG nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist a apărut pe 7 aprilie în Monitorul Oficial și tratează regimul juridic aplicabil lucrătorilor culturali profesioniști și formele de organizare colectivă a acestora. Ordonanța urmează să ajungă în curând în Parlament, iar aplicarea sa integrală depinde însă de mai multe seturi de norme care trebuie adoptate până în luna august.

Avocat Ana Maria Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!