Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Stock option plan – un instrument de motivare și recompensare a angajaților

Potrivit legii fiscale, Stock option plan (SOP) este un program inițiat în cadrul unei persoane juridice prin care se acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia sau persoanelor juridice afiliate dreptul de a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare.

Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie să cuprindă o perioadă minimă de un an între momentul acordării dreptului și momentul achiziționării titlurilor de participare.

Asadar, SOP reprezintă un instrument de motivare și recompensare a angajaților unei companii. Potrivit acestui plan, salariaților li se acordă dreptul ca, la o dată viitoare, să opteze pentru a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi chiar gratuit, acțiuni în cadrul companiei. Pe cale de consecință, SOP este și o formă prin care se răsplătește loialitatea salariaților companiei.

Programul SOP poate fi particularizat în funcție de nevoile angajatorului și ale salariaților, precum:

  • categoriile de salariați care pot beneficia de program;
  • numărul de acțiuni/părți sociale pe care le poate primi fiecare categorie de salariați;
  • criteriile de acordare a  numărului de acțiuni/părți sociale;
  • dacă acțiunile vor fi acordate cu titlu gratuit sau la un preț preferențial;
  • perioada de timp în care se va desfășura programul;
  • întinderea perioadei de timp ce va curge între momentul acordării dreptului la SOP și cel al exercitării acestuia de către angajat;
  • stabilirea unui număr minim și maxim de acțiuni ce pot fi obținute de salariați;
  • ce se întâmplă în cazul modificării sau în cazul încetării raportului de muncă.

 

Un avantaj al SOP este acela că, dacă se încadrează în definiția fiscală de mai sus, se poate bucura de un tratament fiscal favorabil față de cel aplicabil venitului salarial sau altor venituri asimilate, precum prime, bonusuri sau alte beneficii. Mai exact, în prezent nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii la momentul acordării și exercitării de către angajați a dreptului de a primi titluri de participare cu titlu gratuit sau la un preț preferențial.

De asemenea, contravaloarea acestor avantaje nu sunt impozitate din perspectiva impozitului pe venit.

În concluzie, avand în vedere regimul fiscal favorabil aplicabil SOP, în contextul economic generat de pandemia cu virusul Sars CoV-2, când, în anumite industrii afectate, salariile nu mai pot fi plătite salariaților, SOP poate deveni o solutie pentru antreprenorii români în această perioadă.

Avocat Daniela Devencea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!