Obligații pe tărâm fiscal
Potrivit unor comunicate ANAF, veniturile obținute de persoanele fizice din transferul de criptomonede sau jetoane nefungibile (NFT-uri)[1] trebuie declarate, iar pentru aceste venituri se vor plăti atât impozit, cât și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, însă numai în cazul în care sunt îndeplinite anumite condiții. În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis recent două broșuri detaliate în acest context, astfel încât să vină în ajutorul contribuabililor pentru declararea acestor venituri.
Unul dintre ghiduri vizează veniturile obținute din criptomonede, încadrate ca venituri din alte surse, iar celălalt are în prim-plan veniturile obținute din transferul jetoanelor nefungibile (NFT-uri) care sunt considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
- Veniturile obținute din criptomonede vor fi încadrate ca Venituri din alte surse, baza legală pentru impozitarea acestora fiind Cap. X din Titlul IV din Codul Fiscal (Legea nr. 227/ 2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare).
De asemenea, pentru declararea acestor venituri persoanele fizice au obligația de a completa și de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (212) până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au obținut respectivele venituri. Practic, anul acesta, până în 25 mai inclusiv, persoanele fizice care au obținut venituri din acțiuni de tranzacționare a criptomonedelor au obligația de a-și declara veniturile din operațiunile efectuate cu monede virtuale în cursul anului 2022. Termenul de depunere a declarației constituie, de asemenea, și un termen maximal pentru plata efectivă a acestui impozit.
Cota de impozitare este de 10% din câștigul realizat. Acest câștig se determină ca diferența între prețul de vânzare și prețul de cumpărare a acestor monede, fiind de asemenea incluse și costurile directe aferente tranzacției.
Există, totuși, un prag minim a cărui depășire impune plata impozitului, și anume acela de 200 de lei. Astfel, pentru câștigurile ce nu depășesc această valoare persoanele fizice nu au obligația declarării, cu condiția ca totalul câștigurilor de acest fel dintr-un an fiscal să nu depășească valoarea de 600 de lei.
În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate, contribuabilii au obligația de a o plăti în ipoteza în care estimează că vor realiza, în anul curent, venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu suma a 6 salarii minime brute pe țară. Pentru anul 2023, salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3 000 de lei lunar.
Este important de precizat faptul că, în considerarea plafonului anual de 6 salarii minime, astfel încât să se evalueze obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, nu vor fi luate în considerare doar veniturile din criptomonede, ci, conform art. 170 din Codul Fiscal, se vor avea în vedere și: veniturile din alte surse, veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură și venituri din investiții.
- Veniturile obținute din NFT-uri sunt încadrate în categoria veniturilor din proprietate intelectuală și sunt impozabile, respectându-se aceeași cotă de 10%.
O mențiune foarte importantă în privința încadrării acestor tipuri de venituri este aceea că, în ipoteza în care persoana fizică ce realizează tranzacțiile este alta decât autorul atunci, în funcție de esența tranzacției, va fi stabilită și încadrarea veniturilor obținute și aplicarea regimului fiscal corespunzător. În concluzie, veniturile din tranzacțiile NFT-urilor nu sunt întotdeauna considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală, situațiile fiind analizate de la caz la caz.
Veniturile obținute din vânzarea conținutului de tipul NFT pe platformele specializate (general cunoscute ca folosind tehnologia blockchain) în acest scop trebuie declarate, indiferent de locul în care sunt realizate (în România sau în străinătate) și indiferent dacă vânzarea este una inițială sau repetată.
Impozitul se calculează la cota de 10% asupra venitului net, iar această suma va fi plătită până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a realizat venitul. Această dată este aceea în care s-a efectuat propriu-zis tranzacția și nu trebuie confundată cu eventualele operațiuni ulterioare ale persoanei fizice precum retragerea din wallet-ul virtual sau schimbarea criptomonedelor în mijlocul legal de plată (FIAT).
Avocat Mihaela Bălău
[1] Jetonul nefungibil sau NFT-ul este “o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deşi fişierele în sine pot fi copiate, jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate”.