Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
Comunicate de presăSeptember 19, 20180

“Ars Boni” – Licitația de artă juridică

Există legi ascunse ale justiţiei. Nu comentăm prezentul. La sediul Artmark găsiţi însă o expoziţie care prezintă legile scrise şi nescrise ale justiţiei la timpul trecut.

Nicicând nu s-a scris în legi că tortura trebuie aplicată. Cu toate acestea, astfel de lucruri s-au întâmplat în decursul istoriei. Gherla, Jilava, Piteşti, Sighet, nume de “iaduri” comuniste, unde deţinuţii, aşa-zişii “duşmani ai poporului” erau azvârliţi cu sutele în camere minuscule, cu paturi suprapuse, fără lumină şi fără igienă, cu o brumă de mâncare cât să îi ţină în viaţă pentru a îndura bătăile crunte, batjocura şi umilinţele. Imaginaţia torţionarilor era fără limite.

Mărturii ale acestei epoci sumbre se găsesc şi în “Ars Boni” – Licitația de artă juridică din data de 27 septembrie. Printre obiectele din recuzita oricărui torţionar veţi găsi: o pereche de Mănuşi de tortură, căptuşite cu plumb, folosite de Departamentul Securității Statului în anii 1980 (preţ de pornire: € 150), precum şi o Pereche de cătuşe, folosite de Departamentul Securităţii Statului, anii 1960 (preţ de pornire: € 60).

Justiţia are însă şi legile ei scrise. În licitaţia Artmark se regăsesc cărți vechi de drept românesc, inclusiv pravile și coduri de lege (“Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, Târgoviște, 1652, exemplar foarte rar, preț de pornire: 4.000 €; “Legiuirea lui Caragea”, Bucureşti, 1818, preț de pornire: 900 €, “Regulamentul Organic al Țării Românești”, București, 1832, cu coperta originală, preț de pornire: 300 €). Acestora li se alătură obiecte de artă plastică și decorativă, cărți poștale reprezentând magistrați din perioada interbelică, precum şi inedite certificate de moralitate.

Priviţi Legile Justiţiei în expoziţia de la sediul Artmark! Sunt mai sigure.

Ars boni – Licitația de Artă Juridică #301
Joi, 27 septembrie 2018, Ora 20:30
Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță

Loturile licitației pot fi vizionate aici: .
Programul detaliat al expoziției poate fi consultat pe www.artmark.ro

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!