Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleOctober 6, 20230

Aspecte juridice în Metavers

Metaversul (metaverse în engleză) reprezintă universul online care a fost realizat prin alăturarea unor diverse spații virtuale. Conceptul de metavers reprezintă viitorul internetului. Metaversul va ajuta utilizatorii să lucreze, să se întâlnească, să socializeze și să se joace în spațiul virtual.

În timp ce lumea virtuală evoluează din ce în ce mai mult, problemele juridice încep să apară mai des și devin tot mai complexe și diversificate. Multe dintre problemele juridice care există în viața reală apar și în spațiul virtual, pe când unele probleme juridice aparțin doar activității virtuale.

Una dintre problemele juridice din spațiul virtual este reprezentată de infracțiunile împotriva persoanei, cu precădere la infracțiunile împotriva vieții sau integrității corporale. Integritatea corporală și viața sunt atribute, însușiri ale persoanelor fizice și nu atribute ale avatare (reprezentări virtuale). Susținem vor fi reglementate noi infracțiuni cu ajutorul cărora vor putea sancționa faptele care se vor îndrepta împotriva avatarului (reprezentarea virtuală).

O altă problemă în metavers ce necesită o abordare diferită din perspectivă juridică este comercializarea de bunuri virtuale. Societățile încep să câștige și să cheltuiască milioane de dolari din tranzacțiile de „active virtuale”.

Metaversul începe să devină noul cadru pentru problemele cu privire la muncă și la angajare. Relațiile de muncă desfășurate în metavers, vor genera, pe lângă problemele comune relațiilor de muncă derulate fizic și o serie de probleme specifice, privitoare la: modul de încheiere a contractului de muncă, locul și timpul prestării de activități, graviditatea la serviciu, hărțuirea la serviciu, etc.

Căsătoriile care provin din spațiul virtual metavers creează noi întrebări cu privire la dreptul contractual și la funcționarea instituțiilor corespunzătoare la nivel virtual (conexiunea dintre viața reală și spațiul virtual).

De asemenea, au început să apară și reclamații de hărțuire sexuală în spațiul virtual. Ca o asemănare, actele de hărțuire sexuală pot exista la nivel virtual asemănătoare cu cele din lumea reală.

Metaverse va avea impact și asupra mărcilor. Pe măsură ce universul virtual se dezvoltă, oportunitățile de branding și publicitate vor crește. Cel mai bun mod de a proteja o marcă utilizată în Metavers pentru promovarea produselor virtuale și a serviciilor virtuale este prin înregistrarea ei. Înregistrarea mărcilor pentru produsele sau serviciile virtuale reprezintă dovada deținerii acestora în mod legal.

O altă problemă controversă care poate apărea ca urmare a derulării raporturilor juridice în Metavers, este reprezentat de jurisdicția aplicabilă. Deoarece în metavers se pot întâlni și pot participa în cadrul raporturilor juridice persoane de pe teritoriul unor state diferite, trebuie să se poată identifica legislația aplicabilă, iar în cazul apariției unui diferend trebuie stabilit care este instanța competentă.

Aceasta este doar o mică parte a situațiilor cu implicații juridice care vor apărea ca urmare a dezvoltării universului virtual, însă lista poate continua, fiind completată treptat cu situații nou întâlnite.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!