In legislatia noastra, reglementarea biletului la ordin nu a cunoscut o schimbare majora de la aparitia Legii 58/1934 asupra Cambiei si Biletului la Ordin (ultima modificare prin legea 163/2009), principiile ramanand aceleasi. Astfel, in practica apar diferite probleme cu privire la natura biletului la ordine ori cu privire la modul de completare al acestuia.
Ce trebuie retinut in primul rand este ca biletul la ordin reprezinta un titlu executoriu ce scuteste creditorul de procedura judiciara, mai indelungata, necesara recuperarii creantelor neachitate de buna voie.
In al doilea rand Legea 58/1934 enumera elementele pe care trebuie sa le cuprinda biletul la ordin:
- denumirea de bilet la ordin;
- promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata;
- aratarea scadentei;
- aratarea locului unde plata trebuie facuta;
- numele aceluia caruia sau la ordinul caruia plata trebuie facuta;
- aratarea datei si a locului emiterii;
- semnatura emitentului;
- numele emitentului;
- codul emitentului, respectiv un număr unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale emitentului.
Biletele la ordin pot fi completate integral, caz in care isi indeplinesc scopul de simplu instrument de plata, ori pot fi „in alb”, caz in care vor fi emise cu titlu de garantie. Biletele la ordin „in alb” sunt lasate necompletate cu privire la unele elemente, in pricipal cu privire la suma, pentru ca aceastea sa fie completata ulterior conform intelegerii partilor. Beneficiul care reiese din acest lucru este ca se pot adauga la suma datorata initial aspecte care nu puteau fi prevazute la data emiterii biletului, cum ar fi dobanzile variabile ori penalitatile de intarziere. Elementul care nu poate insa sa lipseasca de pe bilet este semnatura olografa a emitentului si a avalistului (daca este cazul).
Pe langa procedura mult mai rapida, un alt beneficiu al biletului la ordin il reprezinta posibilitatea avalizarii acestuia. Prin avalizare o a treia persoana se obliga solidar alaturi de debitor sa plateasca suma datorata. Acest lucru reprezinta o garantie in plus deoarece creditorul se poate indrepta atat impotriva debitorului cat si impotriva avalistului fara nicio ordine de preferinta.
Concluzionand este recomandabila utilizarea biletului la ordin avand in vedere procedura mai rapida si posibilitatea garantarii obligatiei de catre o alta persoana, in orice raport juridic ce priveste plata unei sume de bani, in special in raporturile cu partenerii noi sau partenirii cunoscuti pentru platile cu intarziere.
Avocat Florin Filip