Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 031 426 0745

Convergența dintre drepturile de proprietate intelectuală și sport

În lumea sportului, drepturile de proprietate intelectuală joacă un rol din ce în ce mai important în protejarea intereselor legale ale sportivilor, echipelor sau sponsorilor. Începând cu mărcile comerciale și continuând cu drepturile de autor sau brevetele de invenție, legislația privind drepturile de proprietate intelectuală oferă o gamă largă de instrumente juridice care să contribuie la protejarea valorii comerciale a brandurilor sau a produselor sportive.

Mărcile reprezintă cea mai frecventă formă de drepturi de proprietate intelectuală utilizată în sport. Acestea pot fi folosite pentru a proteja logo-urile, numele și sloganurile echipelor, precum și bradurile personale ale sportivilor. De exemplu, NBA deține mărci comerciale pentru echipele sale, cum ar fi Los Angeles Lakers și Chicago Bulls, precum și pentru logo-ul său iconic, care prezintă silueta unui jucător de baschet. În mod similar, sportivi individuali precum LeBron James sau Serena Williams pot deține mărci comerciale pentru propriile nume sau logo-uri personale.

În tenis, mărcile comerciale sunt folosite pentru a proteja numele, logo-urile și sloganurile turneelor, precum și brandurile personale ale jucătorilor. Câteva exemple în acest sens sunt următoarele:

  • Wimbledon: Turneul de tenis de la Wimbledon, care are loc anual la Londra, este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din acest sport. Turneul deține mai multe mărci înregistrate, inclusiv logo-ul său iconic, care prezintă silueta unui jucător de tenis, precum și denumirile “Wimbledon” și “The Championships”.
  • US Open: Un alt turneu important de tenis, US Open, organizat anual la New York, deține, de asemenea, mai multe mărci comerciale. Printre acestea se numără logo-ul său care prezintă o minge de tenis stilizată în flăcări, precum și denumirile “US Open”, “U.S. National Tennis Championships” și “Flushing Meadows”.
  • Roger Federer: Jucătorul elvețian de tenis Roger Federer este una dintre emblemele tenisului. El deține mai multe mărci înregistrate legate de brandul său personal, inclusiv numele său și logo-ul său cu inițialele sale și un număr stilizat “RF”.

Mărcile pot fi utilizate pentru a proteja valoarea comercială a brandurilor sportive, prin prevenirea utilizării neautorizate sau a încălcării de către terți. Acest aspect este deosebit de important în epoca rețelelor de socializare, în care este din ce în ce mai ușor pentru majoritatea persoanelor să folosească fără permisiune numele sau imaginea unei mărci sportive sau a unui sportiv. Proprietarii de mărci pot lua măsuri legale împotriva unei astfel de utilizări neautorizate, protejându-și valoarea mărcii și prevenind riscul de confuzie în rândul consumatorilor.

Pe lângă mărcile comerciale, drepturile de autor reprezintă o altă formă importantă de drepturi de proprietate intelectuală în sport. Acestea pot fi utilizate pentru a proteja creațiile originale, cum ar fi fotografiile, videoclipurile și conținutul scris. De exemplu, ligile sportive, cum ar fi NFL și MLB, dețin drepturi de autor pentru înregistrările meciurilor, în timp ce sportivii pot deține drepturi de autor pentru propriile fotografii sau lucrări scrise.

Drepturile de autor pot fi utilizate pentru a preveni utilizarea sau reproducerea neautorizată a lucrărilor creative, cum ar fi în cazul în care un terț publică fotografia unui sportiv fără permisiune. În plus, drepturile de autor pot fi folosite și pentru a genera venituri prin acorduri de licență, permițând ligilor sportive și sportivilor să își monetizeze lucrările creative.

În general, importanța drepturilor de proprietate intelectuală în sport nu poate fi trecută cu vederea. Aceste instrumente juridice se constituie ca un obstacol care previne utilizarea neautorizată sau încălcarea drepturilor și pot genera venituri prin încheierea unor acorduri de licență. Pe măsură ce industria sportului continuă să crească și să evolueze, drepturile de proprietate intelectuală vor continua să joace un rol crucial în protejarea intereselor legale ale tuturor părților implicate.

Avocat Persida Ciobanu

One comment

  • Kidszone

    April 19, 2023 at 7:28 am

    Felicitari pentru pasiunea ta pentru drepturile de proprietate intelectuala in lumea sportului! Acest lucru dovedeste ca ai o cunostinta profunda despre acest subiect si ceea ce presupune protejarea intereselor unei echipe, a unui sponsor sau a unui sportiv. Ai explorat in mod eficient aceasta tema aratand cum marcile comerciale si drepturile de autor pot proteja brandurile si produsele sportive. Ti-as sugera sa continui sa iti documentezi cunostintele in acest domeniu, deoarece este un subiect complex si in continua dezvoltare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *