Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Înființarea unei societăți cu răspundere limitată

Înființarea unei societăți cu răspundere limitată – condițiile ce trebuie respectate pentru a fi asociat

Înainte de a transpune în practică orice inițiativă legată de înființarea unei societăți și construirea unei afaceri, orice antreprenor trebuie să cunoască criteriile minime esențiale ce trebuie respectate pentru a deține calitatea de asociat. Acestea sunt ilustrate în mod expres în cuprinsul Legii nr. 31/1990 privind societățile.

Pe scurt, condițiile ce trebuie respectate si a căror încălcare conduce la interzicerea deținerii calității de asociat de un anumit segment de persoane pot fi împărțite în două mari categorii, prima dintre acestea vizând persoana asociatului iar cea de-a doua acțiunile sale:

1) INCAPABILUL NU POATE FI ASOCIAT

Având în vedere că la momentul înființării societății persoanele care vor dobândi calitatea de asociat trebuie să aibă discernământ pentru a putea avea reprezentarea clară a riscurilor la care pot fi expusi, legea interzice în mod expres ca o persoană incapabilă să dețină calitatea de asociat. Incapabilul este minorul care nu a împlinit 14 ani precum și persoanele care sunt declarate astfel ca urmare a pronunțării unei hotărâri judecătorești.

2) PERSOANA CONDAMNATĂ PENTRU INFRACȚIUNI DE NATURĂ ECONOMICĂ NU POATE FI ASOCIAT

Infracțiunile sunt menționate exhaustiv prin intermediul art. 6 (2) al Legii 31/1990 fiind limitate la următoarele categorii: infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, cele de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, sau pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege.

Astfel cum poate fi observat, categoriile de infracțiuni vizate de lege se referă exclusiv la cele ce au natură economică.

Persoanele preferă de cele mai multe ori să îndeplinească în fața notarului formalitățile necesare pentru a declara că sunt îndeplinite condițiile pentru a deține calitatea de asociat autentificând în acest sens declarația sau în fața avocatului prin atestarea acesteia.

Un alt aspect important precizat în cadrul art. 14 din Legea 31/1990 privind societățile este că o persoana fizică sau juridică poate fi asociat unic doar într-o singură societate cu răspundere limitată. Desigur, o persoană poate fi asociat în mai multe societăți cu răspundere limitată, deținând părțile sociale împreună cu alt/alți asociați.  Nu în ultimul rând, nu poate avea calitatea de asociat unic o altă societate cu răspundere limitată alcătuită dintr-o singură persoană.

4 comments

 • Anica Salagean

  February 5, 2020 at 8:14 am

  Buna ziua, sunt asociat unic si administrator intr-un SRL. As putea infiinta alt SRL in care prima firma sa puna ca si capital social un imobil? ( cu 2 asociati, evident). Mentionez ca ratiunea ar fi ca primul SRL va avea la un monent dat o creanta . Se poate astfel ” proteja” imobilul?
  Nu este o sustragere de la plata unei datorii pentru care prima firma este vinovata, ci doar raspunzatoare iar firma vinovata in fapt nu prea mai are patrimoniu…

  Reply

  • Grecu si Asociații

   February 28, 2020 at 1:02 pm

   Buna ziua.

   Puteti intr-adevar constitui capitalul social al unei firme nou infiintate si in natura, prin imobilul respectiv insa acest aport se poate supune riscurilor unor terti creditori precum si capitalul social in aport numerar. Nu realizati o protectie asupra bunului.

   Va multumim!
   Echipa Grecu si Asociatii

   Reply

 • Ana

  April 13, 2021 at 9:18 pm

  Buna ziua.
  Am un SRL, asociat unic,cod CAEN4791 fara activitate la sediul social. Activitatea se desfasoara la beneficiari. Am toate aceste lucruri trecute in certificatul constatator. Alte coduri CAEN secundare nu am.
  In conditiile mentionate mai sus mai am nevoie de semnatura vecinilor sau de altfel de declaractii care sa arate ca nu desfasor activitatea la sediul social? Contabilul imi spune ca nu e bine facut certificatul constatator pt ca trebuia sa imi treaca activitatea de birou la sediul social si ca am nevoie de semnaturile vecinilor pt acest lucru. Sunt destul de confuza cu acest lucru. Imi puteti spune parerea dvs va rog frumos?

  Reply

  • Grecu si Asociații

   May 10, 2021 at 9:29 am

   Buna ziua,

   Pentru a va furniza o opinie juridica completa si potrivita societatii dvoastra trebuie sa ne puneti la dispozitie toate documentele pe care le-ati inregistrat la Oficiul Registrului Comertului, precum si toate certificatele constataoare emise in acest sens. Potrivit dispozitiilor legale, nu sunteti obligata sa desfasurati activitate la sediul social, nici macar pe cea de birou. Puteti avea activitatea declarata strict in afara sesdiului social, la beneficiar. Bineinteles, tinand cont de specificul Codului Caen, care ar trebui sa permita desfasurarea in felul precizat.De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca au intervenit multe modificari legislative in ultimul an, prin care au fost stabilite o serie de obligatii in sarcina persoanelor juridice, printre care si obligatia anuala de a depune declaratia de beneficiar real. Va stam la dispozitie pentru clarificari suplimentare la urmatoarea adresa de email: office@greculawyers.ro

   O zi buna!
   Echipa Grecu si Asociatii

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *