Scurte precizări privind mecanimsul legal al contestației la executare
Etapa executării silite reprezintă o importantă parte a procesului civil întrucât în cadrul acesteia se definitivează situația între părți ce a fost (sau nu, după cum vom preciza în cele ce urmează) dedusă judecății. Finalitatea este satisfacerea creanțelor creditorului, însă, acest scop trebuie să se realizeze în conformitate cu dispozițiile legale.
Astfel, plecând de la premisa existenței unui titlu executoriu și a unui creditor care dorește să își îndestuleze creanța pe care o are, ne punem următoarea întrebare: Prin ce mijloace poate persoana interesată (de exemplu, debitorul urmărit) să se asigure că procedura executării silite se desfășoară conform dispozițiilor legale și cum poate aceasta să ia măsuri în situația în care drepturile sale sunt încălcate în mod nejustificat în această etapă?
Mai mult decât atât, cum poate persoana interesată să se opună actelor efectuate de către executorului judecătoresc în măsura în care îi sunt lezate interesele fără o bază legală?
S-a instituit în acest sens mecanimsul contestației la executare, care presupune, conform art. 711 C. proc. civ. că „împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.”.
Indiferent dacă procedura de executare începe în temeiul unei hotărâri judecătorești care are forță executorie sau în baza oricărui alt titlu executoriu (putem vorbi, de pildă, despre contracte care au această valență, cum sunt cele de locațiune înregistrate la organele fiscale competente, despre bilete la ordin sau alte titluri de credit sau despre acte autentificate de notarul public care constată creanțe certe, lichide și exigibile), orice persoană interesată sau chiar vătămată de actele de executare poate proceda la contestarea acestor măsuri și, în subsidiar, la anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silte, dacă aceasta a fost emisă cu nerespectarea dispozițiilor legale.
Este necesară următoarea distincție, prevăzută de textul legal de la art. 713 C. proc.civ.:
- Dacă executarea silită se face în baza unei hotărâri judecătorești sau arbitrale, persoana interesată nu va putea invoca motive privind fondul cauzei (situația faptică) sau privind legalitatea hotărârii dacă acestea puteau fi invocate și în cursul desfășurării procesului în fața instanței (fie ea de drept comun sau arbitrală).
- Însă dacă executarea silită se realizează în temeiul unnui titlu executoriu de altă natură (cum exemplificam mai sus), persoana interesată poate să invoce și aspecte privind dreptul pe care creditorul vrea să-l valorifice., situația de fapt sau trăsăturile de legalitate ale actului în sine. Totuși, dacă titlul executoriu poate fi atacat pe o altă cale procesuală existentă, legea obligă persoana interesată să apeleze la aceasta.
Pentru diligența tuturor debitorilor neîndreptățiți, amintim că printr-o contestație trebuie invocate toate motivele existente la acel moment, o a doua contestație privind motive preexistente fiind inadmisibilă, așa cum prevede art. 713 alin. (3) C. proc. civ..
O astfel de contestație îmbracă forma unei cereri adresate instanței de executare, similară cererilor de chemare în judecată întrucât în soluționarea acesteia se va urma aceeași procedură de judecată. De aceea, întâmpinarea va fi obligatorie pentru partea adversă. Termenul în care poate fi introdusă este unul relativ scurt, de 15 zile, motiv pentru care este foarte important de precizat ca acesta începe să curgă de la:
- Momentul în care contestatorul ia cunoștință de actul de executare (primește spre exemplu încheierea de încuviințare a executării silite);
- Momentul când cel interest este înștiințat de măsura popririi. Conform art. 715 alin. (1) pct. 2 teza a II-a C. proc. civ, „Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit.”. Cu titlu de exemplu, dacă vorbim despre o poprire asupra veniturilor salariale, cele 15 zile pot fi numărate cel târziu de la data la care banca efectuează reținerea propriu-zisă din salariu.
- Dacă vorbim despre o identitate între persoana interesată și debitor, termenul curge fie de la momentul în care debitorul primește încheierea de încuviințare a executării silite, fie de la momentul la care află de primul act de executare (dacă aceasta nu a fost înștiințat și nici somat sau executarea se face fără somație).
Un ultim aspect relevant pentru persoana interesată este acela că contestația la executare poate suspenda demersurile privind executarea, însă doar în măsura în care persoana interesată înțelege să solicite instanței acest lucru, fie chiar prin cererea de contestație, fie printr-o cerere separată.
Analizând cererea, instanța poate dispune suspendarea măsurilor de executare silită, în funcție de specificul speței în sine. De asemenea, persoana interesată trebuie să depună o cauțiune pentru acest demers, cu excepția unor situații expres prevăzute de lege (art. 719 alin. (4) C. proc. civ.) în care cauțiunea nu este obligatorie. Dat fiind caracterul de strictă interpretare al excepțiilor, un principiu general de drept, apreciem că pentru fiecare situație se impune o analiză pe speță, astfel încât să fie aplicate cele mai potrivite soluții legale.
În acest sens, echipa Grecu Partners vă stă la dispoziție pentru a vă răspunde la întrebările privind situația cu care vă confruntați, indiferent de calitatea pe care o aveți în procedura executării silite, și pentru a vă oferi soluții juridice adaptate contextului litigios în care vă aflați.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Ștefania Văcăreanu
2 comments
Păiuș Toader
October 26, 2024 at 9:12 am
Bună dimineața! Mă numesc Păiuș Toader sunt cetățean din comuna Nereju județul Vrancea și am avut un proces ,cu vărul meu, de grănițuire și vărul meu a câștigat procesul și are o hotărâre definitivă, pe care a pus-o în executare, am făcut contestație la acea executare, deoarece lipsește coordonatele GPS și raportul de expertiză nu este avizat de OCPI, care lipsesc la acea hotărâre. Am cerut să ni să pună aceste lucruri, să vină expertul și să ne spună unde se află acele puncte, pentru a putea face benevol acestă executare, nu ni sau pus nici până la această dată, dar totuși instanța, a decis să se pronunțe că acțiunea fiind nefondată! Nu am primit motivarea până acum, dar este strigător la cer,pentru felul cum se face judecata în țara asta și cum procedează, anumiți judecători! Întrebarea mea este: Cum va pune acest executor, această hotărâre în aplicare? Mă repet, deoarece nu este o hotărâre clară! Dacă doriți să mă ajutați cu un răspuns, la această întrebare și problemă pe care o am! Vă mulțumesc mult și vă doresc o zi frumoasă!
Grecu Partners
October 31, 2024 at 1:09 pm
Bună ziua!
Având în vedere faptul că instanța a respins ca nefondată contestația dumneavoastră la executare, aveți posibilitatea de a declara apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, când veți putea vedea și motivarea. În orice caz, în executarea soluției date în cadrul acțiunii în grănițuire, executorul se va folosi de limitele stabilite de către instanță. Contestația la executare este pârghia prin care aveți posibilitatea să obțineți desființarea măsurilor ilegale de urmărire silită, însă orice probleme ridicate de către hotărârea instanței care a judecat fondul acțiunii de grănițuire vor trebui lămurite prin calea de atac disponibilă acestei hotărâri.
Vă mulțumim pentru solicitare!