Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleJanuary 12, 20240

Noile obligații ale angajatorilor în 2024 privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă

În contextul noilor reglementări introduse prin metodologia din 12 octombrie 2023 privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă, angajatorii sunt acum implicați într-un proces de conformare. Această metodologie, care va fi implementată începând cu luna aprilie a acestui an, impune angajatorilor să demonstreze inspectorilor ITM în caz de control, modul în care aplică această metodologie la nivelul întregii societăți, evidențiind responsabilii desemnați și măsurile luate pentru prevenirea comportamentelor vizate la locul de muncă.

Astfel, termenul limită pentru instituirea propriilor proceduri de prevenire și combatere a hărțuirii sau adaptarea celor existente la noile reglementări este 17 aprilie 2024. În caz contrar, inspectorii de muncă vor putea aplica amenzi pentru nerespectarea acestor cerințe legale.

Conform HG 970/2023, metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă este obligatorie pentru toți angajatorii, fără a exista o circumstanțiere a aplicării normelor în funcție de numărul de angajați. Astfel, regulamentul intern al fiecărui angajator trebuie ajustat pentru a respecta aceste prevederi legale (fie incluzând prevederi chiar în cuprinsul Regulamentului intern, fie într-o anexă la acesta).

Potrivit Articolului 6 din metodologie, instituțiile publice și private au obligația de a crea și implementa un cadru unitar și coerent pentru integrarea perspectivei de gen și prevenirea, combaterea și gestionarea hărțuirii pe criteriul de sex și hărțuirii morale la locul de muncă. Acest cadru include modalități de analiză, gestionare și soluționare a sesizărilor, prevenirea actelor de hărțuire și stabilirea clară a rolurilor și responsabilităților în acest domeniu.

Hărțuirea la locul de muncă poate lua diverse forme, de la comportamente explicit ofensive la cele subtile, precum observațiile excesiv de familiare sau mesajele umilitoare. Este esențial să se precizeze că sancționarea disciplinară a angajaților pentru abaterile comise sau refuzul de a aproba cererile de timp liber nu constituie hărțuire.

Procedurile interne de analizare și soluționare a sesizărilor pot fi atât informale, prin discuții cu superiorii ierarhici, cât și formale, prin înregistrarea și analizarea sesizărilor de către responsabilii desemnați, printr-o anchetă ce implică documentare conform cerințelor legale.

Pentru evitarea potențialelor sancțiuni, se recomandă adaptarea regulamentului intern la noile prevederi menționate. Echipa noastră este disponibilă pentru a răspunde întrebărilor și pentru a oferi clarificări cu privire la aceste obligații noi în materie de prevenire și combatere a hărțuirii la locul de muncă.

Pentru orice întrebări suplimentare sau clarificări cu privire la noile obligații și proceduri legate de prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă în anul 2024, vă încurajăm să ne contactați. Echipa noastră este disponibilă să ofere asistență și să furnizeze informații suplimentare pentru a vă sprijini în adaptarea regulamentului intern la noile prevederi legale. Suntem aici pentru a vă ajuta să gestionați aceste schimbări importante și să vă asigurați că organizația dvs. rămâne în conformitate cu normele în vigoare.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *