Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Nouă perspectivă asupra produselor din materii prime românești

În vederea încurajării comercializării produselor realizate din materii prime românești, dar și pentru a ajuta consumatorii să identifice mai ușor astfel de produse, o nouă propunere legislativă ajunge în atenția Camerei Deputaților. Aceasta aduce noi obligații pentru operatorii econimici, producători sau comercianți, de a semnaliza în mod corespunzător produsele realizate din materii prime produse exclusiv pe teritoriul național astfel încât consumatorul să le poată identifica în mod facil.

Astfel, plecând de la obligația generală a operatorilor economici de a transmite către consumatori informații veridice, complete, corecte și precise cu privire la produsele puse la dispoziția acestora din urmă, propunerea legislativă obligă deopotrivă producătorii și comercianții să semnalizeze produsele realizate din materii prime românești prin inserarea drapelului României la nivelul produselor astfel comercializate. Obligația vizează atât comerțul tradițional (offline), derulat în magazinele fizice, cât și pe cel online.

Cine este vizat de această propunere legislativă?

În mod evident, producătorii sunt primii vizați de noile obligații, însă nu sunt singurele entități ce vor trebui să se conformeze prevederilor acestei propuneri, dacă se va ajunge la adoptarea acesteia. Și cei care doar comercializează produsele obținute din materii prime românești intră în sfera de aplicare a propunerii legislative, cu toate că pentru astfel de comercianți s-ar putea pune problema de a se afla în dificultate asupra certitudinii că produsele vândute de aceștia conțin, într-adevăr, materii prime naționale, astfel cum declară producătorul. De aceea propunerea legislativă în discuție, în varianta în care a ajuns la Camera Deputaților, prevede că acești comercianți vor fi nevoiți să solicite unei instituții competente în domeniu eliberarea unui document specific de natură să valideze acuratețea informațiilor furnizate de operatorii economici ce pun pe piață astfel de produse. Totuși, se oferă și alternativa ca acești comercianți să declare pe propria răspundere că acele produse vândute de aceștia conțin în mod veridic produse realizate din materii prime românești.

Care este sancțiunea propusă pentru neconformare?

Propunerea legislativă prevede că neaplicarea drapelului sus-menționat la nivelul produselor în discuție poate fi sancționată cu amendă, astfel:

  • de la 1000 la 10.000 de LEI dacă operatorii economici au o cifră de afaceri de până la 2 000 000 de EUR;
  • de la 10.000 la 100.000 de LEI dacă operatorii economici au o cifră de afaceri mai mare de 2 000 000 de EUR;
  • între 1.000 și 10.000 de LEI pentru comercianții care nu au cifră de afaceri determinată în România sau care nu poate fi determinată.

➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@grecupartners.ro

Avocat Mihaela Bălău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!