Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleSeptember 14, 20126

Orice program de calculator trebuie inregistrat la ORDA?

ORDA este Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, institutie de stat aflata in subordinea Guvernului cu autoritate unica pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste evidenta, observarea si controlul legislatiei in domeniul dreptului de autor.

Dar ce este cel mai important, ofiterii sau agentii de politie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor cu competente in domeniu, precum si  personalul Garzii Financiare pot aplica amenzi in cazul in care vreo persoana nu respecta dispozitiile legii privind inregistrarea programelor de calculator.

Limitele amenzii sunt intre 2.000 RON si 10.000 RON, amenda respectiva aplicandu-se si persoanelor juridice, situatie in care limitele amenzilor se majoreaza de trei ori.

Ce trebuie sa stie un programator, dar mai ales o societate care produce sau comercializeaza softuri pentru a evita o asemenea amenda?

In primul rand, faptul ca este obligatorie inregistrarea sau, dupa caz, inscrierea in Registrul national al programelor pentru calculator pentru persoanele fizice autorizate si persoanele juridice care desfasoara pe teritoriul Romaniei oricare dintre urmatoarele activitati:
a) producere de programe pentru calculator;
b) import de programe pentru calculator;
c) distribuire de programe pentru calculator;
   d) inchiriere de programe pentru calculator;
e) comercializare de programe pentru calculator;

In al doilea rand, dupa inscriere/inregistrare, fiecare program de calculator produs in Romania sau importat si comercializat de catre comercianti specializati trebuie de asemenea inregistrat.
Astfel, art.20 din Ordonanta 25/2006 prevede faptul ca „Persoanele fizice sau juridice inregistrate in Registrul national al programelor pentru calculator, sunt obligate sa inscrie programele pentru calculator in Registrul national al programelor pentru calculator, inainte de introducerea acestora in circuitul comercial.”

Ca orice regula, si aceasta are anumite exceptii si anume faptul ca anumite programe nu sunt obligatorii a fi inregistrate.
Acestea sunt programele necesare functionarii unui anume aparat, softurile dedicate (cele realizate pentru beneficial unui singur client) sau programul folosit in cadrul unei singure societati.
Cu exceptia acestor 3 tipuri de programe, toate programele create trebuie inregistrate, comerciantul si producatorul riscand amenzi destul de mari in cazul in care nu se inregistreaza ca si producator/distribuitor de soft sau in cazul in care nu inregistreaza fiecare soft creat.

6 comments

 • ana

  February 19, 2018 at 3:26 pm

  buna ziua, acest tip de inregistrare a softului produs, e valabil si atunci cand faci un software care va fi vandut pe platforme google play? Dat fiind ca ele nu au suport pe CD sau DVD ?

  Multumesc

  Reply

  • Grecu si Asociații

   February 20, 2018 at 7:55 am

   Buna ziua,

   Orice persoana fizica sau juridica de pe teritoriul Romaniei este obligata sa se inregistreze la ORDA ca producator si sa inregistreze programele de calculator inainte de a le introduce in circuitul comercial indiferent de modalitatea prin care produsul ajunge la publicul destinatar – descarcare prin intermediul platformei Google Play sau comercializare in magazinele specializate pe suport CD/DVD.

   Daca sunt necesare precizari suplimentare, le puteti adresa la office@greculawyers.ro.

   Va multumim pentru interesul acordat!

   Reply

 • Ionel

  February 27, 2018 at 11:29 am

  Buna ziua,

  As avea o intrebare pentru inscrierea unei societati comerciale la ORDA petnru revanzarea de software (in special antivirus si pc cu licenta win refurbished) este necesar completarea sormularului F8 si obtinerea de la titualtul de drept al programului acordul acestuia pentru revanzare?

  Multumesc pentru intelegere.

  Reply

  • Grecu si Asociații

   March 1, 2018 at 12:25 pm

   Buna ziua,

   Conform dispozitiilor art. 20 din O.G. 25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, orice persoana fizica autorizata sau persoana juridica ce comercializeaza programe pentru calculator pe teritoriul Romaniei are obligatia de a depune Formularul F8. Neindeplinirea obligatiilor este sanctionata conform aceluiasi act normativ cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei.

   O zi buna!

   Reply

 • Salasan Cristian

  October 21, 2018 at 5:45 am

  Buna ziua ! Codul sursa este deschis sau inchis. In cazul codului sursa deschis, acesta este obligatoriu a fi lasant la vedere, e totul ok. Dar in cazul codului inchis, este necesar a fi efectuate teste de originalitate si vulnerabilitate a codului sursa inaintea inregistrarii lui la ORDA sau nu ? Sau ORDA inregistreaza programul/aplicatia in sine, si atat ! Multumesc mult !

  Reply

  • Grecu si Asociații

   October 22, 2018 at 12:19 pm

   Buna ziua,

   Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor nu analizeaza aspectele tehnice ale codului sursa. Inregistrarea are ca obiect exclusiv programul in format final, acesta fiind si modul in care va fi regasit in registrele Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

   O zi buna!
   Grecu si Asociatii

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!