Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleOctober 9, 20120

Pasii care trebuie urmati in urma unui accident auto

Accidentul auto este o experiență mai puțin placută pentru fiecare parte implicată. În accidentele auto puține sunt cazurile în care parțile nu suferă de leziuni sau nu sunt afectate din punct de vedere psigologic. Astfel ca și recomandare este bine să faceți o pregatire preventivă în cazul unui accident auto, pentru astfel de situatii să fiți pregătiți și totul să decurgă așa cum trebuie precizeaza avocat Elena Grecu

Este recomandat ca pe langă instrumentele impuse de legea și Poliția Română (indicatoare de staționare, triunghiurile reflectorizante, trusa medicală, ș.a.), să aveți în mașină documente care să furnizeze informații despre mașina pe care o conduceți  și despre persoana de la volan (carnetul de conducere, carte de identitate, asigurare auto, actul de îmatriculare al mașinii). Pe langă aceste documente este bine să aveți în torpedou și informații despre starea dumneavostră de sănătate (alergii, leziuni existente înainte de accident, boli care pot fi agravate în urma utilizarii anumitor substanțe folosite de cei de pe ambulanța, aceștia neștiind că dumneavoastră sunteți alergici).

În cazul în care accidentul auto implică și alți pasageri (cei care vă însoțeau în automobil) este bine ca și pe aceștia să le faceți o verificare generală a stării de sanatate să nu existe leziuni care ar putea afecta grav mutarea lor sau simpla deplasare de pe carosabil.

După ce ați sunat la 112 trebuie anunțată și compania de asigurări despre accident iar pentru acest lucru este recomandat să aveți cât mai multe informații despre accident și condițiile în care s-a produs în acest sens, fiind bine ca acestea să fie notate – de multe ori se uită detalii importante care vă pot ajuta mai târziu în recuperarea daunelor: numele străzii, mărcile și numerele de îmatriculare ale mașinilor implicate în accident, numele conducătorului/ conducătorii mașinilor implicate în accident și dacă aceștia considerați că au consumat băuturi alcoolice, starea carosabilului, starea vremii. Astfel nu trebuie uitați de martori, trebuie să luați numele, numărul de telefon ai martorilor care au văzut accidental.

O statistică facută de Poliția Romana – Direcția Rutieră arată că anual au loc:

V. DINAMICA ACCIDENTELOR DE CIRCULAȚIE ÎNREGISTRATE  (01.01.-30.06.) 2011 2012 (+/-) %
A. Accidente grave de circulație
– TOTAL 3939 3934 -5 -0,13%
– morți 846 778 -68 -8,04%
– raniți grav 3743 3786 43 1,15%
– raniți ușor din accidente grave 1427 1528 101 7,08%
B. Accidente ușoare
– TOTAL 7331 7834 503 6,86%
– raniți ușor din accidente ușoare 8929 9490 561 6,28%
C. Accidente cu pagube materiale
– TOTAL 38157 33481 -4676 -12,

După cum vedeți în tabelul de mai sus, cifrele nu sunt deloc mici și îmbucurătoare, în cazul unui accident cu morți sau raniți grav este bine ca următorul telefon dupa 112 să fie cel dat avocatului pentru a întreba care sunt pașii care trebuie urmați și ce este mai important, ce este mai bine de făcut pentru ca dumneavoastră să nu fiți defavorizați. Avocatul întodeauna va ști ce este bine de făcut în astfel de cazuri și va vedea mai “limpede” totul, nefiind implicat în accident, precizeaza Elena Grecu avocat la Grecu & Lawyers.

Avocatul va analiza toate informațiile date de dumneavoastră sau chiar vă va reprezenta mai departe la toate instituțiile daca va fi necesar, astfel încat să nu vi se încalce drepturile. Avocatul pe langă reprezentare vă poate ajuta în recuperarea facturilor medicale, daunele materiale sau morale survenite în urma accidentului auto, luând legatura cu toate instituțiile abilitate și chiar să obțină maximul posibil de la asigurator. Avocatul acționează în favoarea dumneavoastră cunoscând legea și folosind pârghiile legale pentru ca dumneavoastră să aveți siguranța de care aveți nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *