Un pas important în evoluția digitală la nivelul societății a fost marcat de curând prin introducerea cadrului juridic privind portofelul digital unic și securizat. Astfel, eforturile susținute ale celor doi colegiuitori de la nivelul Uniunii Europene, respectiv Parlamentul European și Consiliul, s-au materializat prin adoptarea Regulamentului (UE) nr. 2024/1183 privind instituirea cadrului european pentru identitatea digitală (eID).
Noul cadru modifică Regulamentul eIDAS[1], în vigoare din 2014, care constituie pilonul privind accesarea serviciilor publice și efectuarea de tranzacții online și transfrontaliere în condiții de siguranță. Astfel, ca urmare a propunerii Comisiei Europene și în urma negocierilor interinstituționale purtate pe parcursul a trei ani, a fost oficializat regulamentul în discuție. Intrarea în vigoare a acestuia va avea loc la 20 de zile de la publicare, respectiv în 20 mai 2024, urmand a-și produce în integralitate efectele până în anul 2026.
Concret, prin intermediul acestui act normativ se urmărește crearea la nivel unional a unui cadru juridic prin care cetățenilor europeni și întreprinderilor le este acordat accesul cu titlu universal la portofele digitale, prin care își vor putea conecta identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale, precum permisul de conducere, contul bancar ori calificări ale posesorului. Prin urmare, persoanele fizice și juridice europene vor putea cu ușurință, fiind redusă semnificativ sarcina administrativă, să folosească acest instrument pentru a-și dovedi identitatea, a partaja documente electronice din portofelele digitale, prin simpla utilizare a telefoanelor mobile. Astfel, noile portofele europene privind identitatea digitală vor permite cetățenilor să acceseze o plenitudine de servicii online cu identificarea lor digitală națională, care va fi recunoscută în întreaga Uniune Europeană, nemaifiind ținuți să utilizeze metode de identificare tradiționale ori private sau să furnizeze în mod inutil (și chiar excesiv) date cu caracter personal. Prin urmare, prin luarea acestei măsuri legislative s-a urmărit inclusiv menținerea unui grad ridicat de control al utilizatorilor asupra informațiilor conținute și partajate.
În acest sens, portofelul european va conține un tablou de bord cu tranzacțiile accesibile, atât online, cât și offline, va permite posibilitatea raportării potențialelor încălcări ale regulilor în materia protecției datelor, precum și interacțiunea dintre portofele. Suplimentar, în contextul instituirii acestui cadru legal, cetățenii europeni vor beneficia inclusiv de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional. O deosebită importanță trebuie acordată aspectului că utilizarea instrumentului pus la dispoziție este voluntară și gratuită, garanțiile acordate în acest sens urmând a fi implementate, astfel încât să fie prevenită orice măsură discriminatorie aplicabilă persoanelor care vor alege să nu-l folosească. Mai mult decât atât, statele membre ale UE vor fi obligate să pună la dispoziție mecanisme gratuite de verificare a validității portofelului digital.
Pe cale de consecință, prin instituirea acestui instrument s-a considerat că tuturor cetățenilor și rezidenților din Uniune trebuie să le fie asigurat dreptul la o identitate digitală care să se afle sub controlul personal exclusiv, luând parte la economia digitală. În vederea atingerii acestui obiectiv, cadrul legal astfel introdus trebuie să fie vazut ca un instrument prin care se reduc barierele de ordin tehnologic dintre statele membre, precum și care contribuie la crearea unei Uniuni mai integrate sub aspect digital.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Avocat Mihaela Bălău
Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.
[1] Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE.