În urma unui protocol privind colaborarea dintre Institutul Național al Magistraturii și Uniunea Națională a Barourilor din România în perioada 16.01.-12.02.2017 se desfășoară stagiul de practică destinat auditorilor de justiție în vederea aprofundării activităților specifice exercitării profesiei de avocat, în oricare dintre formele de exercitare a acesteia.
Încântați de existența acestui protocol și de posibilitatea unui schimb de experiență între profesiile juridice, ne-am exprimat disponibilitatea de a găzdui în perioada acestui stagiu un auditor de justiție în cadrul societății noastre de avocatură.
Fără doar și poate a fost o alegere cât se poate de reușită. Scopul acestui parteneriat a fost de a crea un cadru de respect reciproc și de a trece peste rigorile create între magistrați și avocați. Deși sunt profesii diferite, au la bază un numitor comun, extrem de important și solid – cunoștințele juridice. Acestea creează o perspectivă și subliniază interesul de a coexista și de a împărtășii din experiența unui magistrat, unui avocat și vice versa.
Există două feluri de respect: există respectul la nivel de instituție și respectul interuman. Acest respect interuman este fundamentat de încredere a unui anumit judecător sau procuror în capacitățile unui anumit avocat și invers, iar respectul instituțional se bazează pe respectul avocaților pentru magistratură și a magistraturii pentru avocați ca în final cel mai important să fie respectul ambelor profesii pentru Justiție.
Cu siguranță acest parteneriat urmărește întărirea repectului între aceste două instituții, căci respectul interuman va exista întotdeauna.
Am fost plăcut impresionați de bagajul de cunoștințe dobândite de un auditor în primul său an petrecut în cadrul Institutului Național al Magistraturii. Este un indiciu care ne face să fim încrezători în generațiile de magistrați care urmează. Subsidiar cunoștințelor de drept bine înrădăcinate, nu am putut să nu observăm un comportament, o atitudine și o personalitate demnă de apreciere, care indubitabil atrag un respect bine meritat.
Principiile insuflate și metodele învățate de interpretare a normelor legislative, raționamentele logice, extrem de transparente formate și gândirea analitică, sunt criteriile care ne asigură că viitorii magistrați vor aplica normele de drept fără o urmă de interpretare sau de îndoială, clar și in spiritul legii.
Acest parteneriat este o oportunitate de cunoaștere pentru ambele părți și timpul petrecut împreună în desfășurarea activităților avocățești a fost unul de calitate.
Nu trebuie să omitem interesul manifestat de către auditor, de cunoaștere și de implicare în activitățile societății, cu precădere în activitățile legate de susținerea cauzelor în fața instanței de judecată. A fost important pentru el să înteleagă raționamentul juridic din spatele unei apărări, care sunt lucrurile anume pe care un avocat pune accent și cum își pregătește acesta cauza. Astfel, auditorul a reușit să se poziționeze de cealaltă parte a baricadei și să se poată pune în locul avocatului mai ușor.
De cealaltă parte, pentru noi, avocații, ne-a fost util să întelegem faptul că uneori, încercând să ne luăm toate măsurile în pregătirea unui caz, să acoperim toate posibilitățile și să preîntâmpinăm posibilele răsturnări de situație, tindem adesea de a gândi mult prea în amănunt și de a găsi mai multe variante interpretabile ale unei spețe. În urma acestui schimb de experiență, ne-am convins că un magistrat va gândi întotdeauna strict aplicarea normei, clar și drept iar hotărârea sa va fi o hotărâre cât se poate de transparentă.
Un lucru important de menționat este faptul că aceste două profesii sunt coordonate de aceleași obligații morale, norme de conduită și obligații etice dar și respectarea normelor de procedură și ale principiilor de bază ale unui proces echitabil.
În acest moment, punțile de comunicare dintre avocați și magistrați sunt puține. Majoritatea au fost distruse în timp, poate dintr-o culpă comună. De-a lungul anului, avocații și-au arătat toată disponibilitatea în refacerea, în primul rând din respect pentru clienții acestora, pentru ideea de justiție și pentru colegii magistrați care poate atunci când noi stingem lumina la birou, ei o au încă aprinsă pe a lor.
Indiferent că suntem judecători, procurori, avocați, suntem în primul rând juriști. Acest lucru trebuie să fie cheia de comunicare și elementul care să stea la baza dialogului dintre toți reprezentații acestor profesii.