Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleJune 14, 20240

Stabilirea paternității copilului din afara căsătoriei

În situația în care tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.

Avantajele de stabilire a paternității presupun că, în primul rând, pe toate actele de stare civilă ale copilului va fi trecut și numele tatălui. Totodată, acesta poate beneficia de pensie de întreținere. Beneficiile sunt și de ordin familial și psihologic, pentru că și tatăl poate cere încredințarea copilului, poate petrece timp alături de acesta, poate cere stabilirea unui program de vizite.

Acțiunea în stabilirea paternității din afara căsătoriei aparține copilului și se pornește de către mamă în numele copilului, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.

Aceasta posibilitate este reglementată de Noul Cod Civil prin intermediul art. 425, conform căruia:

„(1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.

(2) Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.

(3) Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.”

În mod esențial pentru această acțiune este de remarcat caracterul ei personal, având în vedere faptul că această acțiune aparține în mod exclusiv copilului.

Doar în situația în care copilul este minor și nu a împlinit vârsta de 14 ani, acțiunea în stabilirea paternității poate fi intentată în numele său de către mamă sau de către reprezentantul lui legal.

Astfel, în cazul în care tatăl biologic decide să înainteze o acțiune în recunoașterea paternității, aceasta va fi respinsă ca inadmisibilă având în vedere caracterul personal al acțiunii, tatăl fiind lipsit de calitate procesuală activă în această situație.

Paternitatea se prezumă dacă se poate dovedi că presupusul tată a conviețuit cu mama copilului, în perioada de concepție. Această prezumție este înlăturată numai dacă pretinsul tată poate dovedi contrariul, că este exclus ca el să fi putut concepe copilul, conform art. 426 Noul Cod Civil.

Pentru a se face dovada paternității, pot fi folosite mijloace precum:

  • Martori;
  • Înscrisuri care să dovedească relația ce a dus la concepție;
  • Testul de paternitate, care demonstrează cel mai sigur care este adevărul, expertiza medico-juridică având un răspuns categoric

Dreptul la acțiunea în stabilirea paternității nu se prescrie în timpul vieții copilului, iar în situația în care acesta decedează, acțiunea poate fi introdusă și de moștenitorii lui în termen de 1 un an de la data decesului acestuia (art. 427 Noul Cod Civil si art. 423 alin (5) Noul Cod Civil).

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Bianca Dan

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!