Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleJune 18, 20240

Despre controlul voluntar al A.N.P.C.

  1. Ce este controlul voluntar?

Controlul voluntar este un mecanism pus la dispoziția operatorilor economici cu activitatea pe teritoriul României de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care are rolul de a preîntâmpina eventualele nereguli care apar în cadrul unui control ce poate avea consecințe pecuniare.

Conform art.3 (1) lit. w din HG 700/2012 A.N.P.C. “acordă consultanță de specialitate în domeniul protecției consumatorilor pentru operatorii economici”, prin unitățile teritoriale, respectiv Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor.

Această inițiativă a intrat în vigoare încă de la data de 15 noiembrie 2022, fiind la dispoziția tuturor celor interesați de a preveni eventualele sancțiuni.

  1. Care este procedura?

Va fi necesară completarea formularului pus la dispoziție de către A.N.P.C., iar cererea va fi îndreptată către comisariatul regional pentru protecția consumatorului (CRPC) pe raza căruia are sediul social al companiei.

Autoritatea competentă va căreia i-a fost adresată cererea va comunica mai apoi:

  • data vizitei pe care o va realiza echipa de comisari și
  • fișa de control care va conține obiectivele acțiunii de verificare.

Prioritate în procesarea cererilor au operatorii economici din următoarele domenii:

  • HORECA
  • comerțul de produse alimentare
  • prestarea serviciilor în directă legătură cu sănătatea consumatorilor.

Ca urmare a acestui control, operatorul economic nu va fi sancționat în cazul în care sunt sesizate neconformități, ci va fi încheiat un proces-verbal de constatare (PVC).

PVC este un document procedural, tipizat, înseriat, securizat, prin care se consemnează rezultatele verificărilor efectuate în urma acțiunilor de control. În cazul constrolului voluntar, acesta va cuprinde un set de măsuri de remediere într-un termen rezonabil de execuție , urmând ca îndeplinirea acestora să fie verificată de comisarii ANPC. Singura excepție de la scutirea de sancțiuni pecuniare în această procedură intervine în cazul în care se constată o gravitate excepțională a încălcărilor prevederilor legale, de natură să pună în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Datele cu privire la control, înainte și după acesta, vor fi făcute publice și se va menționa conformitatea sau aducerea la normalitate a condițiilor de lucru ale operatorului economic.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Denisa Croitoru

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!