Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleMay 3, 20240

Eliminarea contribuției la sănătate pentru concediile medicale

Într-o succesiune de deliberări guvernamentale, reprezentanții Executivului au adoptat o serie de modificări legislative menite să redefinească obligațiile financiare legate de concediile medicale. Guvernul a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr. 34 din 2024, fiind în vigoare din 12 aprilie 2024, cumprinzand inclusiv concediile medicale deja în desfășurare. Prin această ordonanță, adoptată pe data de 12 aprilie 2024, s-a instituit o ajustare a reglementărilor referitoare la contribuția la asigurările de sănătate pentru concediile medicale conforme OUG nr. 158 din 2005, care, la rândul său, a fost modificată începând cu 1 ianuarie 2024 prin OUG nr. 115 din 2023.

În concret, noul cadrul legal impune plata contribuției la asigurările de sănătate pentru indemnizațiile corespunzătoare unor categorii distincte de concedii medicale, identificate prin codurile specificate în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.192 din 2020. Acestea includ concediile medicale pentru boli obișnuite (cod 01), carantină (cod 07) și reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală (cod 10).

Totodată, toate celelalte tipuri de concedii medicale prevăzute în OUG nr. 158 din 2005 au redevenit scutite de contribuția la asigurările de sănătate. Printre acestea se numără concediile medicale pentru urgențe medico-chirurgicale, maternitate, îngrijirea copilului bolnav și risc maternal.

În redactarea anterioară a prevederilor din Codul fiscal, care au suferit ulterior modificări, nu se observa nicio diferențiere între diferitele tipuri de concedii medicale. Prin urmare, contribuția la asigurările de sănătate (CASS) era impusă pentru toate formele de concedii stabilite conform OUG nr. 158/2005.

În final, o notă importantă o reprezintă și prevederea tranzitorie care extinde modificările legislative asupra indemnizațiilor acordate pentru concediile medicale a căror perioadă de acordare se încheie după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!