Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleFebruary 15, 20242

Indemnizațiile de concedii medicale se vor diminua începând cu 2024

În cuprinsul unei OUG[1] în domeniul fiscal publicate recent în Monitorul Oficial se prevede că indemnizațiile de asigurări sociale (cunoscute drept indemnizații de concedii medicale) vor trece în categoria veniturilor ce sunt taxate cu 10% pentru CASS. Anterior, aceste venituri erau scutite de plata la contribuția de asigurări sociale de sănătate. În concret, această modificare se traduce prin aceea că, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, salariații vor încasa indemnizații de concedii medicale mai mici cu 10%, deoarece angajatorii vor trebui să rețină procentul pentru CASS.

Cu toate acestea, impunerea cu 10% pentru CASS nu este aplicabilă exclusiv în privința angajaților, dar și a persoanelor care se asigură facultativ pentru aceste concedii (PFA, persoanele care exercită profesii liberale), șomerilor care au dreptul la indemnizații de concedii medicale, precum și a altor categorii de persoane care, deși nu sunt angajate, au dreptul la indemnizatii medicale, în anumite condiții determinate.

În ceea ce privește categoria indemnizațiilor vizate de plata la CASS, din aceasta fac parte:

 • concediile medicale și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
 • concediile medicale și indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
 • concediile medicale și indemnizațiile pentru maternitate;
 • concediile medicale și indemnizațiile pentru îngrijirea copilului bolnav;
 • concediile medicale și indemnizațiile pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice;
 • concediile medicale și indemnizațiile de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condițiile prevăzute de OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, din interpretarea enumerării de mai sus reiese aceea că rămân scutite de CASS indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

[1] Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene

2 comments

 • TrustLink

  February 26, 2024 at 9:16 am

  Aceasta modificare privind taxa de 10% pentru CASS asupra indemnizatiilor de concedii medicale vine ca o surpriza neplacuta pentru multi, mai ales pentru cei care se afla in concediu medical sau pentru cei care se asigura facultativ pentru aceste concedii. Este o schimbare care va afecta in mod direct veniturile acestora, iar nevoia de a plati mai mult pentru asigurarile sociale de sanatate poate reprezenta o greutate suplimentara in bugetul lunar. Cu toate acestea, este important sa ne informam si sa intelegem exact cum va fi aplicata aceasta modificare, deoarece exista si exceptii pentru cazurile de accidente de munca sau boli profesionale.

  Reply

  • Grecu Partners

   March 16, 2024 at 4:24 pm

   Bună ziua!

   Aveți dreptate. Modificarea vine atât ca o surpriză pentru mulți, dar mai ales ca o dezamăgire în contextul creșterii tuturor prețurilor; această modificare scade și veniturile.
   Vă dorim o zi frumoasă! În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la: (+4) 031 426 0745

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!