Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleFebruary 13, 20250

Libertatea de exprimare vs. defăimarea în contextul reţelelor de socializare

La momentul actual, reţelele de socializate joacă un rol esenţial în interacţiunile cotidiene, oamenii sunt tentaţi să îşi exprime opiniile şi nemulţumirile într-o manieră directă şi necontrolată, criticând frecvent situaţii, persoane sau comportamente. Într-o societate democratică, libera exprimare este încurajată, fiind una dintre valorile fundamentale care garantează funcţionarea propice a unui regim democratic.

Libertatea de exprimare  este un drept fundamental, prevăzut la art. 30 de Constituţie. Cu toate acestea, libertatea de exprimare nu este un drept absolut, ci prezintă limitări cu scopul de a proteja demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi dreptul la propria imagine, asa cum prevede expres art. 30 alin, 6 din Constituţie.

Ce este defăimarea?

Defăimarea reprezintă acţiunea de a face, în spaţiul public, afirmaţii false, tendenţioase sau jignitoare la adresa unei persoane sau de a exagera sau denatura unele evenimente şi situaţii cu scopul de a prejudicia imaginea sau reputaţia unei persoane.

Asa cum a statuat ICCJ prin Decizia nr. 4546/2014, reţelele de socializare reprezintă un spaţiu public, prin urmare pot exista consecinţe de natură juridică, împotriva persoanei care face afirmaţii pe reţelele de socializare, de natură a prejudicia reputaţia sau imaginea unei persoane.

În legislaţia naţională, defăimarea nu mai este reglementată în mod expres. În vechiul Cod penal ea apărea sub denumirea de calomnie sau insultă, însă aceste infracţiuni au fost abrogate în 2006, nemaifiind preluate nici în Noul Cod Penal. Cu toate acestea, persoana prejudiciată se poate adresa instanţei civile cu o acţiune în răspundere delictuală împotriva autorului defăimării, iar în urma hotărârii instanţei, autorul ar putea fi obligat la despăgubiri de natură patrimonială şi/sau la repararea prejudiciului produs.

Remedii şi mijloace de apărare
  1. În primul rând, deşi această procedură nu este prevăzută în legislaţie, un prim pas, de natură necontencioasă, ar putea fi transmiterea unei comunicări scrise către autorul faptei în care sa-i fie prezentată situaţia şi impactul acţiunilor pe care afirmaţiile sale le-au avut în sfera online faţă de persoana lezată şi totodata punerea în vedere a consecinţelor legale care pot apărea în situaţia în care persoana în cauză îşi menţine discursul denigrator şi nu îşi retrage afirmaţiile sau materialul defăimător;
  2. În al doilea rând, dacă soluţia de mai sus nu are efect, pot fi luate acţiuni de natură juridică, prin introducerea unei acţiuni la instanţa civilă, având ca obiect răspunderea delictuală pentru săvârşirea unei fapte ilicite prin încălcarea dreptului la demnitate, la viaţă privată sau la propria imagine. Astfel, asa cum prevede art. 252 din Codul Civil: Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt demnitatea şi intimitatea vieţii private.

Conform art. 253 din Codul Civil, persoana lezată poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice fel de măsuri necesare pentru a se ajunge la restabilirea dreptului atins. Printre măsurile care se pot lua în situaţia în care instanţa constată săvârşirea faptei ilicite, se numără:

  • Obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare;
  • Obligarea pârâtului la ştergerea materialelor defăimătoare;
  • Obligarea pârâtului la prezentarea unor scuze, în mod public, faţă de persoana prejudiciată;
  • Repararea prejudiciului nepatrimonial, prin achitarea unor despagubiri de natură pecuniară către persoana lezată.

În concluzie, având în vedere rapiditatea cu care se răspândesc informaţiile în sfera online, informaţii care, de cele mai ori, nu pot fi susţinute prin dovezi, dar care pot avea un impact semnificativ asupra reputaţiei sau imaginii unei persoane, este esenţial să existe un echilibru între exprimarea liberă a unor opinii şi menţinerea unui discurs politicos şi respectuos la adresa altor persoane.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Simona Nicolae

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *